article
1.6300556
BESTE LEZER - In de rubriek 'Beste lezer' gaan leidinggevende redacteuren in op ontwikkelingen bij het ED en op journalistieke keuzes die de redactie maakt.
Beste lezer - Jubilaris
BESTE LEZER - In de rubriek 'Beste lezer' gaan leidinggevende redacteuren in op ontwikkelingen bij het ED en op journalistieke keuzes die de redactie maakt.
http://www.ed.nl/mening/beste-lezer-jubilaris-1.6300556
2016-08-27T06:44:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.151016.1341434474!image/image-151016.jpg
Eindhoven,Beste lezer,hermes
Mening
Home / Mening / Beste lezer - Jubilaris

Beste lezer - Jubilaris

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Mario Bouwmans.
  BESTE LEZER - In de rubriek 'Beste lezer' gaan leidinggevende redacteuren in op ontwikkelingen bij het ED en op journalistieke keuzes die de redactie maakt.

  Een van onze correspondenten kon het niet meer helemaal volgen. Een collega uit een naburig dorp mocht een dragend verhaal leveren over drie jubilerende en vertrekkende onderwijzers, terwijl de afzwaaiende leerkracht in zijn dorp maar een berichtje kreeg en dat had ook nog steeds niet in de krant gestaan.

  Van broodnijd of naijver kan deze trouwe correspondent niet beticht worden, hij wil alleen snappen waarom de redactie in vergelijkbare gevallen het ene meer aandacht waard vindt dan het andere. Goed punt. Twee van de drie onderwijzers die na een lang arbeidzaam leven hun basisschool vaarwel zeiden, waren mannen. Zij lieten aldus de kinderschare over aan de liefdevolle zorg van collega's van het andere geslacht. Op zich is daar helemaal niks mis mee, we zien alleen steeds zeldzamer meesters voor de klas staan. Daar maakte het schoolhoofd zich ook wat zorgen over, omdat een evenwichtig samengestelde docentenstaf toch de voorkeur geniet.

  De jubilaris van bovengenoemde correspondent had ook ooit de baard in de keel gehad, maar dat leverde hem nu toch niet meer regels in de krant op. Simpelweg omdat kort na elkaar hetzelfde onderwerp aansnijden niet journalistiek en wat veel van het goede is. Achteraf mag het als jammer betiteld worden dat we het niet gecombineerd hebben.

  Pagina's, beste lezer, zijn doorgaans niet van elastiek. In de wetenschap dat de PO-raad de noodklok heeft geluid over een dreigend onderwijzerstekort nu de babyboomers met pensioen gaan en de aanwas stokt, maken wij weken mee dat er bijna elke dag ergens wel een jubilerende meester of juf wordt uitgeluid. Een tijdlang hanteerden we een drempel die er min of meer op neerkwam dat veel gelauwerden de krant niet meer haalden. Totdat de vraag werd gesteld of dit journalistiek was.

  Neem een onderwijzer die na veertig jaar achter de lessenaar vandaan stapt en het bord het bord laat; aan hoeveel kinderen uit verschillende generaties heeft die les gegeven? Ongetwijfeld verkeren onder hen ook veel van onze lezers. Een verhaal over typische karaktertrekken van die meester of juf, gelardeerd met bijzondere anekdotes en een paar bespiegelingen hunnerzijds, zal gevroten worden. We lopen het risico een precedent te scheppen en toch moeten journalisten die keuze durven maken. Afwegen blijft een van de lastigste en tevens fijnste onderdelen van ons werk.

  Sinds enige tijd proberen we – althans in een deel van het verschijningsgebied van de krant – de behoefte aan publiciteit rond vertrekkende juffen en meesters op te vangen met een kort maar best verrassend rubriekje waarin we een portret van de betreffende persoon afdrukken en hem of haar op één prangende vraag over diens loopbaan laten antwoorden. Zoeken naar nieuwe wegen houdt ons vak ook aantrekkelijk. Zoeken naar nieuwe wegen houdt ons vak ook aantrekkelijk door Mario Bouwmans We hanteerden een drempel die er min of meer op neerkwam dat veel gelauwerden de krant niet haalden