article
1.6035059
BESTE LEZER - In de rubriek ‘Beste lezer’ gaan de hoofdredactie en het hoofd opinie in op ontwikkelingen bij het Eindhovens Dagblad en op journalistieke keuzes die de redactie maakt.
Beste lezer - Zoveel zinnen
BESTE LEZER - In de rubriek ‘Beste lezer’ gaan de hoofdredactie en het hoofd opinie in op ontwikkelingen bij het Eindhovens Dagblad en op journalistieke keuzes die de redactie maakt.
http://www.ed.nl/mening/beste-lezer-zoveel-zinnen-1.6035059
2016-05-21T08:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.151014.1341434367!image/image-151014.jpg
Eindhoven,Beste lezer,Krant,hermes
Mening
Home / Mening / Beste lezer - Zoveel zinnen

Beste lezer - Zoveel zinnen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Chris Paulussen.
  BESTE LEZER - In de rubriek ‘Beste lezer’ gaan de hoofdredactie en het hoofd opinie in op ontwikkelingen bij het Eindhovens Dagblad en op journalistieke keuzes die de redactie maakt.

  Het is de meeste lezers niet ontgaan dat het ED is vernieuwd. En dat hebben wij geweten. Het aantal reacties loog er niet om. Laat ik positief beginnen. De nieuwe vormgeving van het ED is volgens veel lezers een verbetering. Verfrissend, eigentijds en een heldere presentatie van nieuws en achtergronden zijn enkele kwalificaties. Precies wat de bedoeling was.

  Minder positief is een lezeres over het besluit om op zaterdag het sportnieuws te splitsen over het eerste katern (topsport) en het tweede katern (regiosport): "Wat jammer. Ik was zo blij met één sportbijlage. Mijn man was een uur 'zoet' hiermee en ik had alle tijd voor de andere pagina's."

  De verklaring voor dit 'ongemak' is dat de indeling van de krant een ingewikkelde puzzel is. Alle rubrieken moeten aan bod komen en elkaar logisch opvolgen, er moeten voldoende posities zijn om advertenties te spreiden en het moet technisch ook nog mogelijk zijn om de krant te drukken. De ervaring leert dat het vooral belangrijk is om consequent vast te houden aan een eenmaal gekozen indeling, zodat de lezer er vertrouwd mee raakt en zijn weg weer vlot weet te vinden door de krant.

  Columns
  Dan het onderwerp van de vernieuwing waar de meeste lezers op aansloegen: de nieuwe columnisten.

  Te veel Randstad, te veel grachtengordel, te veel De Wereld Draait Door. Het is duidelijk waar de schoen wringt. "Tot mijn schrik zie ik de namen van enkele nieuwe columnisten, Halina Reijn en Paul de Leeuw", schrijft een lezeres. "Juist de mensen waar wij de televisie voor afzetten. Zijn er echt geen anderen te vinden?"

  Een lezer overwoog zelfs zijn abonnement op te zeggen vanwege het aantrekken van Hanina Ajarai als columniste, omdat 'niet één moslim zich vrij kan uitspreken over zijn geloof'.

  Een ander vindt weer dat er sowieso veel te veel columns in de krant staan. Een enkele column, zeker als die prikkelend op het nieuws inhaakt, kan in zijn ogen nog wel van toegevoegde waarde zijn.

  Het is maar een greep uit de reacties, die overigens zeer divers zijn. "Zoveel nietszeggende verhalen van columnschrijvers heb ik zelden gelezen", constateert een lezer al binnen een week. Een positieve uitzondering maakt hij voor Ozcan Akyol, die 'wel in staat is om een (naar mijn mening) zinvol verhaal te schrijven'.

  Jos Kessels
  Andere lezers zijn vooral blij met de dagelijkse pennenvrucht van Jos Kessels, die in zijn column 'Meningcratie' deze week zijn mede-columnisten al afserveerde als 'kontgaten'.

  Niemand hoeft te vrezen dat Jos Kessels plaats moet maken voor de nieuwe columnisten. Hij blijft, ook al is niet iedereen daar blij mee, getuige de volgende reactie van een lezer: "Het gezelligheidsmens Kessels is nog steeds van de partij. En gaat door met waar hij vooral zichzelf mee lijkt te bevredigen. Het schrijven van tekstjes met zoveel mogelijk minachting voor iedereen die hij veracht. En dat zijn er nog al wat."

  Het mag duidelijk zijn: zoveel hoofden, zoveel zinnen. En dat is eerlijk gezegd ook de bedoeling. Wat zou de krant saai zijn als er alleen maar verhalen in zouden staan waar iedereen het van harte mee eens is. Als iedereen alleen maar bevestigd zou worden in zijn mening en niemand zich meer zou kunnen verbazen, ergeren of opwinden over de opvatting van een ander.

  Als onderdeel van de Persgroep is het ED een dikkere en completere krant geworden, met naast het regionale nieuws - en regionale columns - een volwaardig algemeen nieuwspakket uit binnen- en buitenland. De wereld houdt voor de lezers van het ED immers niet op bij de grens van hun gemeente of van Brabant.

  En o ja, er kwam ook nog de suggestie om 'een overtuigde, enthousiaste christen regelmatig een column te laten schrijven, want er gist van alles binnen de evangelische en katholieke kerken in ons land'. Zeker iets om over na te denken.