article
1.6164146
Grote trappistenglazen domineren op tafel. Een drukte van belang op deze doordeweekse middag in het Proeflokaal, de horecagelegenheid van bierbrouwerij De Koningshoeven in Berkel-Enschot, onder de rook van Tilburg.
Het geheim van Bavaria
Grote trappistenglazen domineren op tafel. Een drukte van belang op deze doordeweekse middag in het Proeflokaal, de horecagelegenheid van bierbrouwerij De Koningshoeven in Berkel-Enschot, onder de rook van Tilburg.
http://www.ed.nl/mening/blogs/eco-talk/het-geheim-van-bavaria-1.6164146
2016-07-04T08:47:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6164260.1467621985!image/image-6164260.JPG
Laarbeek,Economie,hermes
Eco Talk
Home / Mening / Blogs / Eco Talk / Het geheim van Bavaria

Het geheim van Bavaria

Foto's
5
Reacties
Reageer
    • Afbeelding
      Beschrijving
      Het geheim van Bavaria, en dat van Koningshoeven, is te vinden in Berkel-Enschot
    • Afbeelding
      Beschrijving
      Het geheim van Bavaria, en dat van Koningshoeven, is te vinden in Berkel-Enschot
    • Afbeelding
      Beschrijving
      Het geheim van Bavaria, en dat van Koningshoeven, is te vinden in Berkel-Enschot
    • Afbeelding
      Beschrijving
      Het geheim van Bavaria, en dat van Koningshoeven, is te vinden in Berkel-Enschot
    • Afbeelding
      Beschrijving
      Het geheim van Bavaria, en dat van Koningshoeven, is te vinden in Berkel-Enschot
    Grote trappistenglazen domineren op tafel. Een drukte van belang op deze doordeweekse middag in het Proeflokaal, de horecagelegenheid van bierbrouwerij De Koningshoeven in Berkel-Enschot, onder de rook van Tilburg.

    Binnen, het gebouw heeft de vorm van een schaapskooi, is het genieten van een ambachtelijke lunch van biologische streekproducten. Buiten, midden in de prachtige tuinen op het terrein van de Cisterciënzerabdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven, maken rust en stilte de dienst uit.

    Proef de stilte, luidt het motto van de monniken van de abdij die hier vanaf 1884 niet alleen trappist brouwen, maar ook brood bakken en kaas en jam maken. Zelfvoorzienend zijn ze. 'De stilte is de slaap die wijsheid voedt', en 'het schoonste geluid ter wereld is stilte' luiden enkele gebezigde one-liners. Stilte en rust, die zo spaarzaam zijn in het spitsuur van ons leven.

    Monniken
    Onze voortreffelijke gids Ben Robben leert ons dat bier pas trappistenbier is als het gerstennat wordt gebrouwen binnen de muren van een trappistenabdij, onder toezicht van monniken en een gedeelte van de opbrengst naar goede doelen gaat. De monniken van Berkel-Enschot - die gemiddeld 69 jaar oud zijn - doneren jaarlijks maar liefst 250.000 euro aan ontwikkelingslanden.

    Lang werd op slechts 7 plekken wereldwijd trappistenbier gebrouwen - hier in Berkel-Enschot en op 6 locaties in België. Inmiddels zijn er 11 trappistenbrouwerijen, ook buiten de lage landen.

    De monniken leven nog altijd zoals vroeger: om 4.30 uur uit de veren, en aan de slag. Ze bidden in totaal 8 uur per dag, werken 8 uur per dag en rusten 8 uur per dag. Vanaf 20.00 uur heerst stilte op het lommerrijke ommuurde abdijterrein van 40 hectare. Net als tijdens de avonddis, want - zo redeneren de monniken - pas tijdens stilte kun je naar jezelf luisteren.

    Ook als niet-kloosterling kun je overnachten bij de monniken. Maar ook dan: om 20.00 uur mondje dicht.

    Moderner
    La Trappe beslaat 9 verschillende trappistenbieren. Het brouwproces is, ook de monniken staan niet stil, flink gemoderniseerd. Dat heeft het productieproces geen windeieren gelegd: 5 jaar geleden bedroeg de jaarproductie nog 42.000 hectoliter. Vorig jaar is die uitgekomen op 86.000 hectoliter. En werd er 4 jaar terug nog 25 procent geëxporteerd, nu staat die teller op 40 procent.

    In de bottelerij zien we kratten van Heineken, Grolsch en Jupiler. Stuiten we op nieuws? Rondleider Ben drukt de adrenaline snel de kop in. La Trappe krijgt de eigen flessen ook in de kratten van deze brouwerijen retour.

    En hoe zit dat met de brouwerijfamilie uit Lieshout: Bavaria? Een intense samenwerking, maar die schreeuwen de monniken niet van de daken. Voorkomen moet worden dat die ten koste gaat van de charme rond het trappistenmerk. Maar de ambachtelijke bierbrouwer heeft Bavaria keihard nodig. Zonder het Bavaria-apparaat zou het leven voor de brouwende monniken veel moeilijker zijn, zo niet onmogelijk.

    La Trappe is van de monniken, maar wordt naast de abt ook aangestuurd door een niet-kloosterling: een Bavaria-functionaris. De bierbrouwer uit Lieshout, die onlangs het Belgische Palm heeft overgenomen, huurt het een en ander van De Koningshoeven.

    Het geheim van Bavaria, en dat van Koningshoeven, is te vinden in Berkel-Enschot.

     

    auteur: Miel Timmers