article
1.6253637
EINDHOVEN - Arjen Vos, chef van de sportredactie van het ED schrijft een open brief aan Yuri van Gelder.
Open brief - Beste Yuri
EINDHOVEN - Arjen Vos, chef van de sportredactie van het ED schrijft een open brief aan Yuri van Gelder.
http://www.ed.nl/mening/open-brief-beste-yuri-1.6253637
2016-08-10T04:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6252936.1470748573!image/image-6252936.jpg
Eindhoven,Turnen,Rio 2016,hermes
Mening
Home / Mening / Open brief - Beste Yuri

Open brief - Beste Yuri

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   ANP
  EINDHOVEN - Arjen Vos, chef van de sportredactie van het ED schrijft een open brief aan Yuri van Gelder.

  Beste Yuri,

  Toen ik dinsdagmorgen veel te vroeg wakker werd, keek ik even op mijn telefoon of ik nog een nachtelijk olympisch hoogtepunt had gemist. Op 101 van teletekst stond het, helemaal bovenaan: Yuri van Gelder naar huis gestuurd.

  Verdomme, dacht ik, het zal toch niet? En jawel. Je hebt de gedragsregels op grove wijze geschonden, zegt NOC*NSF, want je bent op stap gegaan en hebt gedronken. Een feestje in een of andere Braziliaanse tent betekent nu het einde van je langgekoesterde olympische droom. Wie weet wel van je hele carrière.

  Ik vind het moeilijk om, net als veel andere mensen, meteen meedogenloos over je te oordelen. Wat is er precies gebeurd? Is de waarheid zoals die is gecommuniceerd wel dé waarheid? Kwam je in de ochtend flink beschonken thuis en was je erg luidruchtig, zoals ‘bronnen aan de NOS bevestigden’? Van het drinken van een paar glaasjes bier schrikt chef de mission Maurits Hendriks, nota bene oud-hockeyer, niet. Lijkt me. In het olympisch dorp gebeuren waarschijnlijk wel meer zaken die niet per se bevorderlijk zijn voor het bedrijven van topsport. Maar wat gebeurt in het dorp, blijft in het dorp.
  Of is er veel meer aan de hand? Je verleden met cocaïnegebruik spreekt natuurlijk niet in je voordeel. We weten het niet.
  Hoe dan ook, wat ben je dom geweest. Je had je zo knap opgericht uit een moeras van sportieve en mentale zelfdestructie. Van top naar flop en weer naar top. Dat verdiende bewondering en respect, geen droevige aftocht door een zijdeur op Schiphol.

  Oké, we zijn allemaal wel eens een keer Yuri geweest. In dit land van regeltjes ligt over de schreef gaan op de loer. Maar jij, topturner, na alles wat er gebeurd is... Eindelijk ben je op de Spelen waar je eeuwige roem wilde vergaren en daar bezwijk je opnieuw. Je wilde het waarschijnlijk niet, het gebeurde wel. Terwijl je weet dat er op je wordt gelet. Blijkbaar nog niet goed genoeg trouwens. Was er nou werkelijk niemand in je buurt die dit had kunnen voorkomen?

  Ik voel vooral medelijden met je. Ik hoop dat de mensen om je heen in Nederland de komende tijd wel goed op je passen. Dat zul je, denk ik, heel hard nodig hebben.
  Het ga je goed, Yuri.

  Arjen Vos
  Chef sportredactie ED