article
1.6053714
OPEN BRIEF - Jo van Schalen heeft een open brief geschreven aan de gemeenteraad van Gemert.
Open brief - Het is nog niet te laat voor klooster
OPEN BRIEF - Jo van Schalen heeft een open brief geschreven aan de gemeenteraad van Gemert.
http://www.ed.nl/mening/open-brief-het-is-nog-niet-te-laat-voor-klooster-1.6053714
2016-05-27T08:09:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6053715.1464336062!image/image-6053715.JPG
Gemert-Bakel,Opinieartikel,hermes
Mening
Home / Mening / Open brief - Het is nog niet te laat voor klooster

Open brief - Het is nog niet te laat voor klooster

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De oude begraafplaats bij het kloostercomplex Nazareth in Gemert.
  OPEN BRIEF - Jo van Schalen heeft een open brief geschreven aan de gemeenteraad van Gemert. 

  Geachte leden van de gemeenteraad van Gemert,

  Uw Commissie Ruimte heeft definitief besloten om 'Nazareth' rigoureus te vernietigen. U hoeft op 31 mei alleen nog het doodvonnis over het kloostercomplex te bevestigen. En en passant ook dat van het kasteel.

  Immers, als u een kerngezonde groene long als 'Nazareth' zó gemakkelijk laat wegsnijden uit het Gemertse lichaam, dan is het voorspelbaar dat u of uw opvolgers net zo gemakkelijk korte metten maken met de 10 hectaren onbeschermde groene long rond 'ons' kasteel. Een regelrechte ramp. Zonder longen kan geen enkel lichaam ademen.

  Er is nog een escape: uw nee- stem op 31 mei. Daarom nog één keer een pleidooi voor het behoud van de kloostertuin. Om te voorkomen dat u later kunt zeggen: Wir haben es nicht gewusst.

  Zestien jaar lang zijn burgers van Gemert belogen en bewust misleid. Van democratisch handelen in de kloosterkwestie is nog niet bij benadering sprake geweest. Het meest verbijsterend in dit proces is dat een meerderheid van uw raad niet bestand is gebleken tegen dictatoriale indoctrinatie. Anderzijds zijn door acht raadsleden signalen gegeven dat zij ten minste 'niet gelukkig zijn met woningbouw in de kloostertuin'. De mening van deze mensen wordt gekoesterd door tenminste 1.000 petitie-ondertekenaars.

  Wat de Commissie Ruimte en individuele personen u ook voorhouden: het is nog niet te laat!

  Te laat ben je pas als de 140 stoffelijke resten van de grondleggers van het Gemertse onderwijs en de grondleggers van de ouderen- en ziekenzorgsysteem met een bulldozer respectloos uit hun graven worden gekrast. Het wordt, ná de breed betreurde vernietiging van het Gasthuis in 1972, de grootste politieke flater van Gemertse raadsleden in de geschiedenis. Meerdere prominente Gemertenaren benoemen het 'ruimen van een historische begraafplaats een bestuursdaad van pure waanzin'. Denk daar eens diep over na, stem tegen elk bouwplan, organiseer een openbare discussie en binnen een halfjaar kunt u beginnen aan de vormgeving van een herbestemming van het kloostercomplex waar heel Gemert blij mee is.

  Als mijn inschatting correct is, zijn in de vergadering van 31 mei nog maar drie van de overige dertien raadsleden nodig om te komen tot een afwijzing van het – op last van de Raad van State – gewijzigde bestemmingsplan Nazareth. Daarmee bespaart u Gemert een regelrechte ramp en tientallen planschadeclaims van omwonenden.

  Denk nog één keer na en leg de link met wat elders in de wereld gebeurt aan onomkeerbare, beschamende en respectloze erfgoedvernietiging.