article
1.6279257
OPINIE - Marc Vlemmings is designjournalist. Hij heeft deze opinie bijdrage geschreven.
Opinie - Bedenkers drone om mijnen op te ruimen onderbouwen claims niet
OPINIE - Marc Vlemmings is designjournalist. Hij heeft deze opinie bijdrage geschreven.
http://www.ed.nl/mening/opinie-bedenkers-drone-om-mijnen-op-te-ruimen-onderbouwen-claims-niet-1.6279257
2016-08-20T08:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6270327.1471368551!image/image-6270327.JPG
Eindhoven,Opinieartikel,hermes
Mening
Home / Mening / Opinie - Bedenkers drone om mijnen op te ruimen onderbouwen claims niet

Opinie - Bedenkers drone om mijnen op te ruimen onderbouwen claims niet

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De broers Hassani ontwierpen een drone waarmee landmijnen worden geruimd.
   Fotograaf
  OPINIE - Marc Vlemmings is designjournalist. Hij heeft deze opinie bijdrage geschreven.

  Met een mijndetectiedrone in kaart brengen waar landmijnen liggen en ze onschadelijk maken. Het klinkt zo voor de hand liggend dat je niet snapt dat het niet eerder bedacht is, schrijft redacteur Hanneke van den Nieuwenhof in een artikel over de drone die de broers Massoud en Mahmud Hassani willen ontwikkelen, gefinancierd met crowdfunding (ED 17 augustus). Nu wil het geval dat er alleen al in Europa en de VS zeker vijf projecten zijn, die hetzelfde beogen, maar zowel de Hassani's als Van den Nieuwenhof lijken hiervan niet op de hoogte. Zij verkeren overigens in goed gezelschap. De woordvoerder van het ministerie van Defensie aan wie ik de vraag stelde of de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) met drones werkt of onderzoek doet naar het gebruik ervan, antwoordde dat dit niet het geval is.

  Project
  Bij het project van de Hassani's is een officier van de EOD als adviseur betrokken. Geen idee wat hij heeft geadviseerd, maar het project lijkt bij een minder belangrijk onderdeel te beginnen, namelijk de ontwikkeling van een drone. Zo'n toestel kun je gewoon kopen, dat hoef je niet zelf te ontwikkelen. Veel belangrijker is de methode van opsporing van landmijnen. De Hassani's willen een metaaldetector gebruiken. Dit is een beproefde methode. Maar als een metaaldetector een metalen object waarneemt is het maar de vraag of het een landmijn betreft. Bovendien bevatten bepaalde landmijnen geen metaal, juist om opsporing met een metaaldetector te voorkomen.

  Tien jaar
  De broers willen met hun Mine Kafon Drone in tien jaar alle landmijnen in de wereld opruimen. Zij beweren dat hun manier van mijnopruiming twintig maal sneller werkt dan de gebruikelijke methodes. En dat voor een fractie van de kosten. Deze claims onderbouwen zij niet op hun websites. Wie geld steekt in hun project, moet weten dat de Mine Kafon, de voorganger van de Mine Kafon Drone, als mijnopruimingstoestel totaal mislukt is. Nu zegt Massoud Hassani dat dit project, waarmee hij in 2011 afstudeerde aan de Design Academy Eindhoven, een kunstobject is waarmee hij de aandacht op het probleem van de landmijnen wil vestigen. Maar het was destijds toch echt bedoeld om landmijnen op te ruimen.