article
1.6400876
OPINIE - Auteur Peter Saris is fractievoorzitter van de VVD in Veldhoven.
Opinie - Behoud van zwembad ook zonder hogere ozb
OPINIE - Auteur Peter Saris is fractievoorzitter van de VVD in Veldhoven.
http://www.ed.nl/mening/opinie-behoud-van-zwembad-ook-zonder-hogere-ozb-1.6400876
2016-09-16T07:52:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.4110424.1430118373!image/image-4110424.JPG
Veldhoven,Recreatie,Opinieartikel,hermes
Mening
Home / Mening / Opinie - Behoud van zwembad ook zonder hogere ozb

Opinie - Behoud van zwembad ook zonder hogere ozb

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Zwembad Den Ekkerman in Veldhoven.
   Fotograaf
  OPINIE - Auteur Peter Saris is fractievoorzitter van de VVD in Veldhoven.

  Als iets de gemoederen in Veldhoven heeft beziggehouden, is het wel zwembad Den Ekkerman.

  Hemel en aarde bewegen
  Iedereen die ook maar iets met het zwembad te maken heeft, probeerde hemel en aarde te bewegen in een laatste poging zwemwater voor Veldhoven te behouden.

  Ruim 3.500 handtekeningen werden op het Meiveld overhandigd aan de burgemeester. Zoveel voorstanders en zelfs 27 raadsleden die aangeven het zwemwater te willen behouden en toch gaat het bad dicht. Hoe kan dat nu?

  Duivels dilemma
  De nota waarin over het voortbestaan van het zwembad werd besloten was zodanig samengesteld dat deze een duivels dilemma bevatte. Óf het zwembad sluiten óf wederom een forse verhoging van de onroerendzaakbelasting (ozb).

  De verantwoordelijk wethouder maakte hier in mijn ogen een behoorlijke inschattingsfout. Zelfs VSA, een coalitiepartij nota bene, liet dit niet over zijn kant gaan en stemde 'tegen'.

  Dat niemand het zwembad zou willen sluiten, schatte de wethouder goed in. Maar dat de daarvoor benodigde dertig miljoen euro opnieuw via ozb op het bordje van enkel de huiseigenaren en ondernemers zou komen, pikten de meeste raadsleden niet. Mijn partij, maar gelukkig ook het CDA, hekelt het gemak waarmee telkens weer naar het ozb-instrument wordt gegrepen.

  Schok en ongeloof
  De schok en het ongeloof zijn groot. Het huidige zwembadbestuur laat het er gelukkig niet bij zitten. Een projectgroep van professionals komt binnenkort met een aangepast voorstel voor behoud van een eenvoudig zwembad. Een zwembad dat geen 775.000 euro per jaar kost maar iets meer dan de helft.

  Dat zou betekenen dat het gat met het bestaande budget van 275.000 misschien wel overbrugbaar wordt. De wil om de middelen hiervoor te vinden, zonder daarvoor naar het ozb-instrument te grijpen, is bij een meerderheid van de raadsleden aanwezig.

  Ik kijk uit naar de begrotingsbehandeling en het voorstel van het zwembadbestuur. En ik roep de collega-raadsleden op proactief mee op zoek te gaan naar een alternatieve dekking van het hopelijk overbrugbare gat.

  Wellicht wordt het zwembad dan alsnog gered.