article
1.6179451
OPINIE - Willem Hornman is raadslid voor D66 in Veldhoven. Hij houdt een warm pleidooi voor behoud van zwembad Den Ekkerman totdat een nieuw bad is gebouwd aan de andere zijde van de sporthal.
Opinie - Behoud van zwembad Veldhoven is een verhoging van ozb waard
OPINIE - Willem Hornman is raadslid voor D66 in Veldhoven. Hij houdt een warm pleidooi voor behoud van zwembad Den Ekkerman totdat een nieuw bad is gebouwd aan de andere zijde van de sporthal.
http://www.ed.nl/mening/opinie-behoud-van-zwembad-veldhoven-is-een-verhoging-van-ozb-waard-1.6179451
2016-07-09T07:31:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.4110691.1394638103!image/image-4110691.jpg
Veldhoven,Recreatie,Opinieartikel,hermes
Mening
Home / Mening / Opinie - Behoud van zwembad Veldhoven is een verhoging van ozb waard

Opinie - Behoud van zwembad Veldhoven is een verhoging van ozb waard

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  OPINIE -  Willem Hornman is raadslid voor D66 in Veldhoven. Hij houdt een warm pleidooi voor behoud van zwembad Den Ekkerman totdat een nieuw bad is gebouwd aan de andere zijde van de sporthal.

  Zwembad Den Ekkerman is een belangrijke voorziening voor veel Veldhovenaren, in het het centrum van hun woonplaats. Dinsdag praat de gemeenteraad van Veldhoven over sluiting of vervanging van zwembad Den Ekkerman. De fractie van D66 wil het zwembad heel graag behouden. Het faciliteren van het zwembad in het centrumgebied vindt zij een kerntaak.

  Watersportfaciliteiten om de hoek
  Waarvan doet de raad afstand als zij tegen deze plannen stemt? Het gaat om watersportfaciliteiten om de hoek voor de ongeveer 25 procent van de Veldhovense bevolking die het zwembad daadwerkelijk gebruikt, een fors deel frequent. Van alle Veldhovenaren is 2,5 procent lid van zwemvereniging Njord. Het bad biedt beweging en ontspanning voor een groeiende groep senioren. Het bad biedt faciliteiten speciaal voor moslima's in hun eigen omgeving.

  De huidige locatie in het centrum is uniek voor de regio. In combinatie met de talrijke andere voorzieningen heeft Veldhoven een hart waar woningzoekenden (ouderen, singles, expats) elders in deze regio vergeefs naar zullen zoeken. Behoud sluit aan bij de ontwikkeling van de drie dorpen in Zilverackers.

  Naast het zwembad staat nóg een sportvoorziening die volledig wordt benut en nog jaren mee kan: de sporthal. Verplaatsing na sluiting van het zwembad is niet nodig, maar is logisch als je het vrijkomende terrein wilt herontwikkelen. Kosten: pakweg 2 à 3 miljoen euro. Dat zou weggegooid geld zijn.

  Beweging voor alle generaties
  Wat biedt het zwembad? Beweging voor alle generaties, verrijking van het centrum en ruimte aan één van de grootste en succesvolste watersportverenigingen van Nederland. Een zwembad in het centrumgebied versterkt het wooncomfort, helpt de middenstand en levert daarmee een voorsprong op ten opzichte van andere regiogemeenten met uitbreidingsplannen.

  En wat kost dat? Het zwemwater kost op jaarbasis 775.000 euro. Het college reserveert nu 275.000 euro per jaar en komt dus structureel 500.000 euro tekort. Dat geld kan gevonden worden door inkomsten als verhuur van het bad en verhoging van de entreeprijzen. Maar wethouder financiën Piet Wijman (D66) wil een structurele dekking die voorkomt dat Veldhoven financiële tegenvallers oploopt. Dat voorkom je met een ozb-verhoging. D66 vindt die verhoging te verdedigen. Het huidige zwembad moet dicht, omdat het op een aantal punten te oud is en op sommige punten onvoldoende onderhouden.

  Ozb-verhoging
  De ozb-verhoging wordt betaald door ons allemaal: huiseigenaren, bedrijven en huurders, en betekent een lastenverzwaring van gemiddeld 14 euro per huishouden. Het is de tweede keer in deze zittingsperiode dat een verhoging wordt voorgesteld in de raad. Kun je dat wel maken? Wij vinden van wel. Veldhoven behoort tot de vijf aantrekkelijkste, goedkoopste gemeenten als het gaat om voorzieningen en de bijdrage die eigenaren en huurders daarvoor betalen. Een puik resultaat, maar wel mede gerealiseerd doordat de ozb in een reeks van jaren niet werd verhoogd terwijl de gemeentelijke uitgaven wel toenamen. Bovendien krijgt de wethouder de opdracht mee om op zoek te gaan naar mogelijkheden die minder kosten dan de genoemde 775.000 euro. De verhoging zorgt voor een onderhandelingsbudget, niet voor een vrijbrief.

  Als het aan ons ligt houden we het zwembad tot we deels aan een andere zijde van de sporthal een nieuw bad hebben gebouwd. Je zit maar kort zonder eigen zwemwater en er ontstaat zo ruimte voor nieuwe mogelijkheden in het hart van het centrumgebied, zoals woningen waarmee weer een stuk van het zwembad kan worden gefinancierd. Wat overblijft dankzij de ozb-verhoging kan ten goede komen aan andere sportfaciliteiten. Die ozb-verhogen is naar, maar het is een investering die zich immaterieel en materieel snel terugbetaalt. Dat zwembad moeten we houden.