article
1.6445734
OPINIE - Hans van Boheemen uit Son en Breugel was 32 jaar werkzaam als hardware- en softwaretechnicus bij IBM.
Opinie - Blockchain is niet zo veilig
OPINIE - Hans van Boheemen uit Son en Breugel was 32 jaar werkzaam als hardware- en softwaretechnicus bij IBM.
http://www.ed.nl/mening/opinie-blockchain-is-niet-zo-veilig-1.6445734
2016-09-26T08:07:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.4844338.1428400050!image/image-4844338.jpg
Eindhoven,Opinieartikel,Internet,hermes
Mening
Home / Mening / Opinie - Blockchain is niet zo veilig

Opinie - Blockchain is niet zo veilig

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf

  OPINIE - Hans van Boheemen uit Son en Breugel was 32 jaar werkzaam als hardware- en softwaretechnicus bij IBM.

   

  'Blockchain gaat de wereld veranderen' kopte het ED op 16 september. De zin en het nut van deze nieuwe ontwikkeling wordt in dit artikel niet duidelijk en het idee dat gevoelige informatie straks wordt opgeslagen op duizenden servers maakt mij kopschuw.

  In het artikel staat beschreven dat deze informatie veilig bewaard blijft omdat die op duizenden servers is opgeslagen. Maar juist het feit dat uw en mijn gegevens straks op duizenden servers beschikbaar zijn, maakt het voor hackers heel eenvoudig; er is altijd wel ergens een server te vinden die niet goed is beveiligd.

  Elke nieuwe transactie wordt door al die duizenden servers gecheckt op fouten (citaat). Dat is waar, maar de doorsnee lezer wordt hiermee op het verkeerde been gezet.

  Bij het kopiëren van gegevens van de ene server naar de volgende wordt er automatisch een technische controle uitgevoerd op de hoeveelheid data en de integriteit van deze data. De feitelijke inhoud wordt niet gecheckt. Anders gezegd: de beheerders van die duizenden servers gaan echt niet controleren of ik werkelijk de eigenaar ben van dat huis, beschreven in het pakket data dat deze servers zojuist hebben ontvangen.

  En daarmee zijn we weer terug bij af en is er niemand die mij kan verzekeren dat de informatie in de blockchain feitelijk en inhoudelijk correct is.

  In het artikel wordt het voorbeeld genoemd van de ABN Amro-bank. Uit eigen ervaring weet ik dat een goede backup vaak onvoldoende geregeld is, maar dat los je niet op met een aaneenkoppeling van servers, waarbij data, geïnfecteerd door een hacker, zich in fracties van een seconde verspreid hebben over alle aangesloten servers. Slechts bij verlies van gegevens bij brand of een andere fysieke oorzaak zou dit nuttig zijn.

  Bij de annoncering van de bitcoin was men ook (te) optimistisch, maar intussen weten we dat dit systeem al diverse keren succesvol is gekraakt. Ook de blockchain zal voor hackers een dankbaar nieuw werkterrein worden.

  Wat op de eerste plaats dringend nodig is, is een echte, waterdichte beveiliging die absoluut niet te kraken is. De opbouw van het huidige internet is misschien hiervoor niet geschikt en zal wellicht vervangen moeten worden door een systeem dat wél veilig is. Ik wil daarom een dringend appel richten tot al die knappe koppen met het verzoek eerst te zorgen voor 100 procent beveiliging alvorens nieuwe ideeën te lanceren.