article
1.6156451
OPINIE - De auteur Leks Tijsse Klasen woont in Eindhoven en is filosoof.
Opinie - Brexit als democratisch debacle
OPINIE - De auteur Leks Tijsse Klasen woont in Eindhoven en is filosoof.
http://www.ed.nl/mening/opinie-brexit-als-democratisch-debacle-1.6156451
2016-07-01T07:55:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6149544.1467153208!image/image-6149544.jpg
Eindhoven,Opinieartikel,Europa,hermes
Mening
Home / Mening / Opinie - Brexit als democratisch debacle

Opinie - Brexit als democratisch debacle

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De Franse president François Hollande en de Britse premier David Cameron in gesprek voor de traditionele familiefoto tijdens de bijeenkomst van de Europese Raad in Brussel.
   Fotograaf

  OPINIE - De auteur Leks Tijsse Klasen woont in Eindhoven en is filosoof.

   

  Voor mij is 51,9 heeft 'gewonnen' geen 'we zoeken samen naar de beste oplossing voor iedereen'. Een democratie is een vorm van bestuur waarin het volk richting geeft aan dit bestuur en daarmee zoveel mogelijk over zichzelf regeert. Ik heb geleerd dat democratie iets anders is dan het 'meeste stemmen gelden' uit mijn kindertijd.

  'De meest stemmen gelden' is mij een dictatuur van een meerderheid gebleken en is dus geen democratie. In een democratie regeert namelijk niet de meerderheid over een minderheid, maar regeren we samen over elkaar. We zoeken samen steeds naar het beste voor iedereen. Hoewel nooit ideaal hebben wij daartoe een stemwijze waarmee wij gezamenlijk onze regering kiezen. Wij hebben een grondwet die deze gezamenlijkheid ondersteunt en bekrachtigt.

  Referendum
  Een van de middelen om het volk te peilen is een referendum. Dat is een mooie werkwijze want iedereen kan daarin zijn of haar mening uiten en zo peilen wij een stemming van een bepaald moment. In ons buureiland is een peiling gehouden over de wil om in de EU te blijven of niet. Het resultaat van die peiling kwam op uit op bijna 52 procent 'uit de EU' en ruim 48 procent 'blijven'. Dit is een miniem verschil, zeker als je het onderwerp en het effect van een Brexit-beslissing hierin meeneemt.

  Voor mij is 51,9 heeft 'gewonnen' geen 'we zoeken samen naar de beste oplossing voor iedereen'. Sterker nog, het is voor mij een dictatuur van de meerderheid over de minderheid en dat op basis van die ene momentopname. In dit geval blijkt die dictatuur wrang. Zo blijkt nu dat vooral ouderen de exit ondersteunen en de jongeren juist in de EU wilden blijven. Deze krant had maandag al een kop dat jongeren zich door die ouderen genaaid voelen. Oud en jong kun je in dit geval ook vertalen door het verleden en de toekomst.

  Ook wordt gewag gemaakt van het kiezen voor een Brexit door lager geschoolden terwijl hoger geschoolden eerder voor het in de EU blijven kiezen.

  Effecten
  In de het Verenigd Koninkrijk zien we de bijzondere effecten van een referendum dat als besluit wordt gebruikt. Jong en toekomst worden ondergeschikt aan oud en verleden. Vertrouwen valt op veel plekken weg, ook in de financiële wereld. Grote Brexit- voorstanders zeggen plots dat ze voor altijd deel zullen blijven van Europa. Het heeft er veel weg van dat de consequenties van een Brexit nooit daadwerkelijk zijn onderzocht. Veeleer lijkt het erop dat de onderbuik het van de redelijkheid heeft gewonnen. Dit blijkt ook uit het racisme dat daar nu het daglicht ziet.

  Eeuwen geleden gebeurde het omgekeerde. De middeleeuwen, die we ook Dark Ages noemen en die een periode van onderbuikgevoelens waren, werden gevolgd door het tijdperk van de Verlichting. De Verlichting bracht ons redelijkheid samen met het vestigen van onze grondwet en democratie. De Brexit lijkt dit tij te keren.

  Ik ben benieuwd hoe er over tien jaar tegen deze Brexit-periode wordt aangekeken. Of het regeren per referendum en onderbuik dan nog steeds als een democratische zaak wordt gezien, of juist als een democratisch debacle. Misschien hoeven we geen tien jaar te wachten.