article
1.6098716
OPINIE - Jeroen Timmer woont in Valkenswaard en heeft dit opinie artikel geschreven.
Opinie - De wereld op zijn kop
OPINIE - Jeroen Timmer woont in Valkenswaard en heeft dit opinie artikel geschreven.
http://www.ed.nl/mening/opinie-de-wereld-op-zijn-kop-1.6098716
2016-06-11T08:16:25+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.5061525.1436247424!image/image-5061525.jpg
Valkenswaard,Opinieartikel,hermes
Mening
Home / Mening / Opinie - De wereld op zijn kop

Opinie - De wereld op zijn kop

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   ANP
  OPINIE - Jeroen Timmer woont in Valkenswaard en heeft dit opinie artikel geschreven.

  Een systeem waarin orgaan- donatie als vanzelfsprekend wordt beschouwd doet het recht op zelfbeschikking wel degelijk geweld aan. Normaal gesproken breng ik mijn stem uit op D66. Waarschijnlijk ook nu weer. Maar met de voorgestelde regeling voor orgaandonatie gaat de partij naar mijn mening volledig voorbij aan de universele rechten van de mens.

  Ook ik ben voor orgaandonatie na mijn dood. Het gaat mij echter ethisch te ver om deze keuze als vanzelfsprekend te beschouwen. Uiteraard mag ik bij een of ander registratiesysteem aangeven, dat ik om wat voor reden ook, niet wil dat mijn organen worden afgestaan. Maar de vraag die Chris Paulussen in zijn Commentaar (ED 9 juni) stelt – doet het actieve registratiesysteem het recht op zelfbeschikking geweld aan? –, is mijns inziens de wereld op zijn kop. Natuurlijk wordt het recht op zelfbeschikking geweld aangedaan. Bot gezegd komt het op het volgende neer: wij hebben na uw dood recht op uw hart, omdat iemand anders dat nodig heeft, tenzij u aangeeft dat niet te willen in ons registratiesysteem.

  Ten eerste moet ik mij wederom verplicht laten registreren in een systeem, voor iets wat ik niet wil. Normaal is dat toch andersom. Anders kunnen we de hele discussie over inbreuk op privacy wel overboord gooien. Spam-mails? Ach, je kunt bij de disclaimer toch aangeven dat je deze mail niet wilt hebben! Nee meneer, u heeft automatisch via het gemeenteregister een bonuskaart van de AH gehad. U bent geregistreerd, dat u gewoon klant bij ons bent, tenzij u aangeeft dat u dat niet wilt. En daarom krijgt u al die persoonlijke aanbiedingen op uw telefoon, want dat hebben we met de KPN afgesproken. Die app is namelijk ook automatisch op uw telefoon geïnstalleerd en u heeft niet aangegeven dat u die niet wilt.

  Ah, u bent overleden in Roemenië! En daar hebben ze al uw organen verwijderd! En u had zich nog wel geregistreerd dat u dat niet wilde! Goh wat erg! Maar ja, u kunt ze dat toch niet kwalijk nemen, hé. Ja, die informatie tussen beide EU-landen verloopt nog niet geheel soepel, maar ze zullen daar gedacht hebben... Nederlander, die hebben toch automatisch toestemming gegeven om te snijden, of niet?

  Zeg, ik heb je auto maar ingepikt. Tja, ik had hem nodig en jij rijdt er nooit meer in. Er zat namelijk geen briefje achter de voorruit, dat het van jou niet mocht. En ik ga ervan uit dat het mag als jij hem toch niet meer gebruikt, tenzij jij aangeeft dat het niet mag.

  En zo kan ik wel doorgaan. De opmerking van Chris Paulussen dat in andere – 'toch ook beschaafde landen' – een actieve donorregistratie wel werkt, schiet bij mij echt in het verkeerde keelgat. Er zijn zat landen – toch ook beschaafd – waar het ook niet zo nauw wordt genomen met de rechten van de mens. Of durft Paulussen het aan om Rusland, Turkije, China en Amerika niet beschaafd te vinden? Maar je kunt dit probleem gemakkelijk oplossen. Leg het eens voor aan het Europese hof voor de rechten van de mens. Kijk eens wat die ervan vinden.