article
1.6828150
OPINIE - De auteur van dit artikel is Peter van den Baar. Hij was onder meer wethouder in Eindhoven en burgemeester van Goirle.
Opinie - Deel Brabant op in drie provincies
OPINIE - De auteur van dit artikel is Peter van den Baar. Hij was onder meer wethouder in Eindhoven en burgemeester van Goirle.
http://www.ed.nl/mening/opinie-deel-brabant-op-in-drie-provincies-1.6828150
2017-01-13T08:26:56+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.4342556.1399039629!image/image-4342556.JPG
Eindhoven,Herindeling,Burgemeester
Mening
Home / Mening / Opinie - Deel Brabant op in drie provincies

Opinie - Deel Brabant op in drie provincies

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Peter van den Baar
  OPINIE - De auteur van dit artikel is Peter van den Baar. Hij was onder meer wethouder in Eindhoven en burgemeester van Goirle.

  Opnieuw een burgemeester van Eindhoven die de jaarlijkse speech gebruikt om eens flink uit te halen naar de dorpelingen die uit zichzelf niet bij de stad willen. Weg met de emotie...

  Ik heb veel ervaring met gemeentelijke herindeling: Goirle niet bij Tilburg, Twentestad naar de prullenbak, vrijwillige herindeling in Zeeuws-Vlaanderen die geleid heeft tot de grote kanaalgemeente Terneuzen. Als wethouder in Eindhoven heb ik alle boeken over herindeling gelezen. Journalisten die daar nu over schrijven waren toen nog niet geboren, denk ik. Weer worden de oude paadjes bewandeld, ze zijn intussen hard geworden.

  Vloeken in de kerk
  Dit is weer een uitzichtloze operatie. Dat weet de oud-burgemeester van Cranendonck, nu burgemeester van Eindhoven, ook wel. Toen was hij tegen grootschalige herindeling. Maar ja, je moet iets zeggen van de commissaris van de koning. Wat je niet mag zeggen van de commissaris is de beste oplossing. Deel de provincie Noord-Brabant op in een provincie West-, Midden- en Zuidoost-Brabant.

  Met de bevoegdheden die een provincie heeft is Eindhoven goed bediend. Ook Breda en Tilburg. Ik weet wel dat dit vloeken in de kerk, lees het provinciehuis, is, maar dit plan is door het kabinet Den Uyl - minister De Gaay Fortman - al eens voorgesteld. Brabant Nostra herleefde. De pleuris brak uit. Brabant Eén stond op stickers. Toch maakt dit Duitse model een einde aan het oeverloos ge... over herindeling. De burgemeester van Eindhoven, John Jorritsma, was ook commissaris van de koning in Friesland, dus hij zal dit nooit voorstellen... het moet wel gezellig blijven... Wie durft?