article
1.6824036
OPINIE - De auteur, Arno Flapper, is fractievoorzitter van de VVD in Son en Breugel.
Opinie - Dorp is echt anders dan stad
OPINIE - De auteur, Arno Flapper, is fractievoorzitter van de VVD in Son en Breugel.
http://www.ed.nl/mening/opinie-dorp-is-echt-anders-dan-stad-1.6824036
2017-01-11T09:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6742214.1481817805!image/image-6742214.jpg
Eindhoven,Opinieartikel,Gemeentelijke samenwerking,Herindeling
Mening
Home / Mening / Opinie - Dorp is echt anders dan stad

Opinie - Dorp is echt anders dan stad

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  OPINIE - De auteur, Arno Flapper, is fractievoorzitter van de VVD in Son en Breugel.

  John Jorritsma is maar koud burgemeester van Eindhoven en nu al wil hij meer macht. De discussie over de toekomst van het Stedelijk Gebied Eindhoven lijkt vooral een numerieke discussie te worden: we moeten groter worden om zichtbaarder te worden als sterke regio. Maar hoeveel groter? En zichtbaarder voor wie? Vooralsnog lijkt dit vooral te zijn voor het ego van de burgemeester van Eindhoven.

  Functioneert prima
  Wij denken dat het stedelijk gebied prima functioneert: een sterke stad met daaromheen een coöperatieve ring van groene dorpskernen. Een model dat tot prachtige resultaten heeft geleid, met als hoogtepunt erkenning van Brainport als mainport.

  Zijn er geen verbeteringen mogelijk? Zeker wel. Binnen de groene ring moeten kernen nauwer samenwerken en zelfs fuseren om de bestuurlijke slagkracht te vergroten en de burgers beter te bedienen in tijden van decentralisatie van taken. Maar een dorp is fundamenteel anders dan een stad. Bijvoorbeeld dezelfde normen voor woningbouw uitstrooien op een dorp als op een stad werkt niet, daar moeten we vanaf. Dus ja, we moeten opnieuw onze bestuurlijke structuur neerzetten.

  Onze stad
  We moeten voor eens en altijd uitspreken dat Eindhoven onze stad is, met een ring van groene dorpen als buffer. Iedere inwoner is welkom bij ons om te onthaasten in de rust en de natuur, net zoals wij financieel willen bijdragen en gebruik willen maken van de faciliteiten die de stad heeft te bieden. Laten we samenwerken op de dossiers die regionaal zijn, zoals bovengemeentelijke voorzieningen, infrastructuur, woningbouw en Brainport, en regel lokaal wat kan en moet.

  Maar stop met het belerende vingertje richting de dorpen. De bestuurders in deze dorpen zijn competent en zijn zich volledig bewust van de veranderingen die zij moeten inzetten. Wij zijn niet bang voor herindeling, maar dan wel op onze voorwaarden en met onze inwoners, samen met onze buurgemeenten en grote broer Eindhoven.