Volledig scherm
© Stock

Opinie - DWDD trapt mensen neer met 'leuke' filmpjes

OPINIE - Dit artikel komt van de hand van Arie Rommers uit Knegsel. Hij heeft een amputatie, en uit zijn kritiek op grappen over mensen met een beperking.

Onlangs even gekeken naar De Wereld Draait Door, met een kritische kijk op het programma. Megalomane Matthijs van Nieuwkerk toonde voor de zesde (of is het de tiende?) keer het filmpje van de op hol geslagen zogenaamde kunstarm, duidelijk fake, een hoax. Dit keer zat Van Nieuwkerk zich tevens suf te lachen om het thema fantoompijn.

Trauma
Nu kan ik daar zelf als geamputeerde goed tegen. En ik zal nooit ten strijde trekken tegen de artistieke vrijheid om dat filmpje te vertonen. Maar vanuit mijn revalidatieverleden ken ik als geen ander de pijn en het verdriet waar je als kind doorheen gaat bij het verlies van een arm of been, laat staan het intense trauma waar je de rest van je leven mee moet leren omgaan.

Ik - en anderen - tracht mensen die weer verder moeten te helpen door uitleg te geven over mijn prothese en door te laten zien dat er ondanks een handicap nog veel mogelijk is.

In oorlogsgebieden verliezen mensen (vaak kinderen) armen en benen (landmijnen et cetera) en mijnheer Van Nieuwkerk is toch zo begaan met de vluchtelingen? Nu (terecht) racistische grappen in DWDD niet meer mogen en de zwartepietendiscussie op zijn eind loopt, zijn in DWDD mensen met down-syndroom, gehandicapten, mensen met overgewicht en geamputeerden aan de beurt, middels zogenaamde leuke filmpjes en versprekingen, gedaan door mensen met een beperking.

Neertrappen
Het is misselijkmakend neertrappen van mensen die zich (nog) niet kunnen verdedigen. En dat alles voor de kijkcijfers en de bankrekening van Van Nieuwkerk. Trouwens, was hij weleens in een vluchtelingenkamp? Ik denk het niet, stel je voor dat zijn glimmende dure schoenen vies worden...

Sommige mensen hebben het nodig anderen neer te trappen om zelf overeind te blijven. Ik heb met vallen en opstaan geleerd nergens meer tegenaan te trappen, geen mensen meer in het ootje te nemen of te pesten. En mocht men ooit aan mij vragen of ik in DWDD wil met een interview: ik heb wel wat beters te doen dan in dat circus als een soort clown op te treden.

Trouwens, op hetzelfde tijdstip zijn zoveel leukere dingen op andere zenders, zoals het wetenschappelijk programma Galileo.