article
1.6528562
OPINIE - De auteurs van dit bericht zijn René Kuijken (CDA) en Martijn de Kort (PvdA). Zij zijn lid van Provinciale Staten van Noord-Brabant.
Opinie - Eén digitale wegwijzer voor heel Brabant
OPINIE - De auteurs van dit bericht zijn René Kuijken (CDA) en Martijn de Kort (PvdA). Zij zijn lid van Provinciale Staten van Noord-Brabant.
http://www.ed.nl/mening/opinie-e%C3%A9n-digitale-wegwijzer-voor-heel-brabant-1.6528562
2016-10-14T08:04:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.4919250.1431452265!image/image-4919250.JPG
Eindhoven,Opinieartikel,Internet,Natuurgebied,Recreatie,Recreatieproject,hermes
Mening
Home / Mening / Opinie - Eén digitale wegwijzer voor heel Brabant

Opinie - Eén digitale wegwijzer voor heel Brabant

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Natuurpoort
   Titel
   Natuurpoort
   Fotograaf
  OPINIE - De auteurs van dit bericht zijn René Kuijken (CDA) en Martijn de Kort (PvdA). Zij zijn lid van Provinciale Staten van Noord-Brabant.

  Digitaal platform
  Bij het online selecteren van een wasmachine kun je aangeven dat je een trommel van 8 kg of meer wil, een energielabel A++ of hoger en een prijs onder de 500 euro. Je krijgt direct een shortlist met extra informatie om een definitieve keuze te maken. Zo zou het in de recreatieve sector ook moeten: ik wil een wandelroute van 2-3 uur, binnen 30 km van mijn woonplaats, in een bosrijke omgeving met een horecagelegenheid. Zo werkt het helaas nog niet. Zoals 9292.nl je helpt zoeken in het openbaar vervoer, zo zou er ook een site moeten zijn voor natuur en recreatie in Brabant. Op initiatief van CDA en PvdA gaat de provincie Noord-Brabant werk maken van zo'n digitaal platform.

  Op een zeer regenachtige donderdag in augustus meldt een kampeerder zich bij de receptie van een camping in Breda. Hij wil weten of er in de buurt iets te doen is voor zijn 3 jonge kinderen. Hij is bereid een flink stuk te rijden. Op de literatuurtafel liggen dikke glossy's met lange verhalen over toerisme in de omringende gemeenten. Die gaan ze niet doorploegen. Op en neer rijden naar het dichtstbijzijnde toeristeninformatiepunt 10 kilometer verderop in Breda is ook geen optie. Bij gebrek aan perspectief op een droge leuke dag voor zijn kinderen besluit de kampeerder naar huis te gaan. De campinghouder geeft hem netjes zijn geld terug voor de resterende dagen.

  Een stel uit Den Bosch gaat in het weekend graag een stukje lopen. Het rondje door het Bossche Broek kennen ze ondertussen wel. Ze willen een keer iets anders. Een zoektocht op internet van 15 minuten brengt ze geen overzichtelijk en volledig aanbod. Elke organisatie of terreinbeheerder met een wandel- of fietsroute heeft een aparte website. Omdat het stel geen concrete naam van een natuurgebied heeft om op te zoeken, is het ook zeer moeilijk vinden.

  Gemiste kansen
  Dit zijn slechts 2 voorbeelden van waar Brabant kansen laat liggen voor de toeristische sector en voor zijn eigen inwoners. Het schort aan een eenduidige vindbaarheid van de pittoreske dorpjes, de historische stadscentra en vooral de vele mooie natuur die Brabant te bieden heeft. Dit terwijl de recreatieve sector zeer waardevol is voor gemeenten en de provincie.

  In Brabant vinden 73.500 mensen hun baan in de toeristische sector, met een aandeel van 6 procent in de Brabantse economie. 41.960 mensen werken in de horeca. Ten opzichte van andere provincies duurt het verblijf van bezoekers aan Brabant veel korter en zijn de bestedingen per verblijfsdag veel lager.

  Er is dus werk aan de winkel. Nog meer specifieke websites, wandelboekjes en dure natuurpoorten gaan de toeristische sector en de Brabander niet verder helpen. Eenduidigheid, gemak en overzichtelijkheid wel. Buurgemeenten horen elkaar daarbij geen vliegen af te vangen met gemeenteglossy's en citymarketing. Kampeerders geven geld uit in buurgemeenten en de eigen inwoners houden zich voor hun werk in de horeca ook niet aan de gemeentegrenzen.

  Moderne tijden, moderne oplossingen
  De expat in Eindhoven wil in het weekend kunnen recreëren in het buitengebied en de bezoeker van een groene landelijke camping wil vaak ook een dagje naar de stad. Moderne tijden vragen om moderne oplossingen. Alle routes en toeristische activiteiten in Brabant horen op één overzichtelijke plek te staan.