article
1.6106122
OPINIE - Jack van Hoek uit Eindhoven is kenner van het leven en werk van Vincent van Gogh. Hij is de auteur van dit opinie-artikel.
Opinie - Een werkje voor de versnipperaar
OPINIE - Jack van Hoek uit Eindhoven is kenner van het leven en werk van Vincent van Gogh. Hij is de auteur van dit opinie-artikel.
http://www.ed.nl/mening/opinie-een-werkje-voor-de-versnipperaar-1.6106122
2016-06-14T08:18:11+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6103895.1465818030!image/image-6103895.jpg
Eindhoven,Opinieartikel,hermes
Mening
Home / Mening / Opinie - Een werkje voor de versnipperaar

Opinie - Een werkje voor de versnipperaar

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Van Gogh
   Titel
   Van Gogh
   Fotograaf
  OPINIE - Jack van Hoek uit Eindhoven is kenner van het leven en werk van Vincent van Gogh. Hij is de auteur van dit opinie-artikel. 

  Van Gogh-kenner Jack van Hoek heeft geen twijfels over de echtheid van de variant van 'De Oogst' uit de nalatenschap van Jelle de Boer (ED 11 juni). De prent rammelt aan alle kanten. ; Van Gogh-kenner Jack van Hoek heeft geen twijfels over de echtheid van de variant van 'De Oogst' uit de nalatenschap van Jelle de Boer (ED 11 juni). De prent rammelt aan alle kanten.

  Het tafereel 'De Oogst' op La Crau (een vlakte bij Arles in Frankrijk) met een boerenkar in het midden, werd minstens vijf keer door Vincent van Gogh in beeld gebracht. Die echte werken staan in het ED van 11 juni allemaal klein afgedrukt bij een groter exemplaar dat lang geleden, volgens de in 1966 58-jarige kunsthandelaar/schilder Jelle de Boer uit Amsterdam, ook door Van Gogh is gemaakt.

  De arme man! Meer dan dertig jaar heeft hij geleden onder zijn, citaat: 'goudechte Van Goghs'. Nooit heeft hij erkenning gekregen. Stelt u zich dat eens voor! Zijn werkwijze om aan werk van Van Gogh te komen was onder meer dat hij in Antwerpen een mannetje betaalde om op veilingen tekeningen voor weinig geld voor hem op te kopen. Zijn redenatie: Van Gogh had veel in Antwerpen getekend dus moest daar af en toe wel een echte Van Gogh tussen zitten.

  Jelle de Boer woonde in 1966 aan de Rozengracht en zijn 'echte' Van Goghs hingen vier rijen dik aan de muur van zijn woning. Ook beweerde hij onder meer werk te hebben van Renoir, Manet en Matisse, maar dat terzijde.

  En nu denkt opnieuw iemand met dezelfde erfenis de kunstwereld te kunnen bedotten. Laat ik maar meteen kort zijn over het afgebeelde werkje. Deze Van Gogh mag als zodanig van mij door de versnipperaar en wel hierom, hij is niet door Van Gogh gemaakt. Je moet daarvoor niet alleen kunnen kijken maar ook kunnen zien. En wat zie ik? Ik zie op deze vlakte zeven topjes van piramides, rechts onder het witte huis, uit het zand piepen. Er staan geen piramides op de vlakte van Crau. En nu het oog toch nabij het witte huis is gericht… Vergelijk eens goed. Van Gogh liet op die plek een boer zijn oogst naar binnen werken. Hij wilde dan ook een oogstlandschap maken. Op het betwiste werk zie ik enkel een amorfe structuur, een warboel. Een beetje naar links, van het witte huis af, zijn tja, noem ze 'vier boompjes' afgebeeld. En als dat echt zo is, dan oogt dat witte huis plots enorm groot. De maker kan met die 'vlek met vier pootjes' ook een of ander dier bedoeld hebben. Maar dan is dat beest angstig veel groter dan die boer met kar en al, welke daar zijn hooi staat te lossen.

  De sufferd, sorry, de kunstenaar heeft ook nagedacht: 'Waar twee wielen los in het landschap staan … daar loopt een dubbel spoor naar toe.' Helaas zag hij niet dat in werkelijkheid aan die wielen een dissel vast zit, één stok.

  En dan bespreek ik hier alleen nog maar het rechter stukje van de prent die aan alle kanten 'rammelt'.

  Meneer de zakenman, mag ik adviseren, verkoop een kind dit vel opdat het op de achterkant ervan nog wat kan tekenen. Verdient u er aan, blijft uit de bak en is dit vel tevens nog even van nut geweest waarna het bij het oud papier kan. Of… goed bewaren. Je weet maar nooit of later blijkt dat het kind een genie was. Wordt het over dertig jaar toch nog waardevol.

  Jelle de Boer had destijds Van Gogh-kenner dr. J.G. van Gelder over de vloer. Hij vertelde De Boer dat hij twijfelde aan twee schilderijen. Reactie van De Boer aan zijn klanten: Hij kon het toen natuurlijk nog niet hardop zeggen, maar het betekent wel dat 78 van mijn 80 Van Goghs goed zijn. Dat het ook kon betekenen dat slechts twee ervan misschien echt konden zijn, ontging hem blijkbaar.

  Hoe Jelle de Boer over de experts dacht, daarvan getuigt onderstaand citaat uit een ongedateerde brief (in mijn bezit). Uit de inhoud ervan is op te maken dat hij tijdens zijn tentoonstelling in 1966 geschreven is. 'Je loopt gewoon met je hoofd tegen de muur. Tijdens de tentoonstelling heb ik dat weer mee gemaakt. Snotneuzen, die in leeftijd je zonen kunnen zijn, matigen zich aan alsof zij de kenners zijn. Komen met een drukte binnen alsof ze de wijsheid in pacht hebben. Een van de branieschoppers heb ik er eigenhandig uitgesmeten. ... Het is een stelletje leugenaars en bedriegers. Verstand hebben ze er niet van. Ze proberen alleen maar je boel te kraken en af te breken. Ze dienen de kunst niet, alleen maar zichzelf.'