article
1.6109337
OPINIE - De auteur Joop Seijkens uit Helmond is als fiscaal specialist werkzaam bij de Belastingdienst.
Opinie - Eerder weg maar nog altijd loyaal aan Belastingdienst
OPINIE - De auteur Joop Seijkens uit Helmond is als fiscaal specialist werkzaam bij de Belastingdienst.
http://www.ed.nl/mening/opinie-eerder-weg-maar-nog-altijd-loyaal-aan-belastingdienst-1.6109337
2016-06-15T08:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.502412.1399994928!image/image-502412.jpg
Helmond,Belasting,Arbeid,Opinieartikel,hermes
Mening
Home / Mening / Opinie - Eerder weg maar nog altijd loyaal aan Belastingdienst

Opinie - Eerder weg maar nog altijd loyaal aan Belastingdienst

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  OPINIE - De auteur Joop Seijkens uit Helmond is als fiscaal specialist werkzaam bij de Belastingdienst.

  Als oud-inspecteur en oud-leidinggevende schetst Wilma Berkhout een beeld van de Belastingdienst en haar ambtenaren dat niet het mijne is (ED Opinie 10 juni). Voor ik hierop inga, wil ik opmerken dat ik er ruim 47,5 jaar werk (niet als manager) en binnen een afzienbare periode ook eerder vertrek. Persoonlijk belang heb ik dus niet bij deze brief.

  Leeftijd
  Feit is dat de huidige regering graag bezuinigt en voorstander is van een klein ambtenarenapparaat. Dat men personeel kwijt wil is dan duidelijk. Daar komt nog bij dat bij de Belastingdienst de gemiddelde leeftijd erg hoog is. Je moet bij ons echt niet denken dat je met 40 dienstjaren al bij de oudgedienden hoort. Feit is ook dat onze dienst al heel wat reorganisaties achter de rug heeft met de daarbij horende onrust. Maar we zijn toch steeds loyaal en slaan (tegensputterend en mopperend, want dat kan en mag) de aangegeven weg in. De maatschappij verandert en de Belastingdienst als onderdeel daarvan ontkomt daar niet aan.

  Premie
  Maar wat schetst onze verbazing? Als een donderslag bij heldere hemel is daar ineens een premie wanneer je vrijwillig vertrekt. Een premie die afhankelijk van de diensttijd oploopt tot 24 maandsalarissen en gemaximeerd is op 75.000 euro. Is het jaarsalaris hoger dan krijg je wat meer. Zit je binnen achttien maanden voor je AOW-leeftijd, dan is er een kortingsregeling. En wat gebeurt dan in die grote grijze massa waar ik ook toe behoor? Je gaat rekenen en komt tot de conclusie dat met deze premie in combinatie met al dan niet een stukje pensioen het financieel heel aantrekkelijk wordt om eerder te stoppen met werken.

  Ik kan niet voor iedereen spreken, maar de jaren gaan natuurlijk ook tellen en met 64 gaat het niet meer zo soepel als wanneer je 26 bent. Verder heeft de groep die nu vertrekt allerlei regelingen aan de neus voorbij zien gaan. Zoals met pensioen na 40 dienstjaren of andere VUT-achtige regelingen. Ook het beloningsbeleid loopt achterop en op veel waardering hoef je niet te rekenen. Tel daarbij op dat de AOW-leeftijd twee keer is verhoogd en dan heb je denk ik enkele hele belangrijke drijfveren om eerder te stoppen met werken.

  Dit is heel wat anders dan 'de biezen pakken', zoals Berkhout dat noemt.

  Management
  Verder moet het management het nogal ontgelden. Ik weet niet welke managementlaag bedoeld wordt, we hebben er verschillende. Besef wel dat de Belastingdienst een uitvoerende dienst is die politiek gestuurd wordt en niet haar eigen gang kan gaan. En daar zit vaak het probleem. De wetgever bedenkt iets tegen het einde van het jaar en vanaf 1 januari mag de Belastingdienst het uitvoeren zonder de juiste hulpmiddelen. Los daarvan komt van hogerhand het nodige op de werkvloer af, maar samen met de directe manager wordt toch een modus gezocht om te kijken hoe het prettig werken blijft. Een feit is en blijft dat wanneer in Den Haag met de vuist op het bureau geslagen wordt, bij ons op het bureau de koffiekopjes rammelen.

  Leegloop
  Door de automatisering zullen met name banen van administratieve collega's verdwijnen. Dat gedwongen ontslagen vallen, moet ik eerst zien voor ik het geloof. Gezien het generieke karakter van de vertrekregeling gaan ook anderen. Dat was te verwachten en misschien ook wel zo bedoeld, gelet op de hoge gemiddelde leeftijd. Maar loopt de Belastingdienst leeg? Degenen die vertrekken doen dat niet massaal, maar binnen nu en drie jaar. Ze zouden anders toch binnen nu en enkele jaren gegaan zijn. Nogmaals, velen gaan nu eerder. Is de rek eruit? Er staat spanning op, maar ik zie het nog niet knappen. En de loyaliteit? Ongetwijfeld zijn er wat deukjes, maar ze is zeker niet verdwenen.

  Is het plezier verdwenen? Het is wel wat minder geworden, maar daar zijn vele oorzaken voor aan te wijzen. Een gegeven is wel dat zonder vertrekregeling ik mijn 50-jarig jubileum met plezier gehaald zou hebben. En dat zegt genoeg over de Belastingdienst, die op de Top 25 van meest gewilde werkgevers een zesde plaats inneemt.