article
1.6393376
OPINIE - De auteur Tania Heimans is stadsschrijver van Helmond.
Opinie - Eindelijk worden we in Helmond gered
OPINIE - De auteur Tania Heimans is stadsschrijver van Helmond.
http://www.ed.nl/mening/opinie-eindelijk-worden-we-in-helmond-gered-1.6393376
2016-09-15T08:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6192901.1468499659!image/image-6192901.png
Helmond,Opinieartikel,Voortgezet onderwijs,hermes
Mening
Home / Mening / Opinie - Eindelijk worden we in Helmond gered

Opinie - Eindelijk worden we in Helmond gered

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Het Varendonck College in Asten in 2015
   Fotograaf
  OPINIE - De auteur Tania Heimans is stadsschrijver van Helmond.

  Aan vooroordelen geen gebrek blijkt tijdens een project over Helmond op het Varendonck College in Asten. Om te zien wat ervan klopt en om te kijken of er wat te verbeteren valt gaan ze de stad in. Eindelijk: Wat een mooi einde van de zomer. Eindelijk worden we hier in Helmond gered. Op het Varendonck College in Asten - zo las ik 10 september in het prachtige artikel van Hans van de Ven - kunnen ze het niet langer aanzien: een vieze stad, drugs, criminaliteit, te veel allochtonen. En dat allemaal zo vlakbij hun mooie dorp. Gelukkig mogen de derdeklassers uit Asten ontwikkelingshulp in Helmond gaan geven.

  Eerst mogen de leerlingen bij het vak aardrijkskunde het beeld dat ze van de Helmonders hebben in hun schriftje noteren. Daarna inventariseert de docent: kampers, kattenmeppers, fietsendieven, laagopgeleiden, bontjassen, trainingspakken. De leerlingen worden gecomplimenteerd. Trainingspakken is helemaal goed, de docente hoopte al dat die erbij zouden zitten. Ze legt het nut van deze klederdracht uit: 'Veel mensen zijn werkloos. Met een trainingsbroek zit je 'hendiger' op de bank.'

  Het wordt nog leerzamer als de kinderen veldwerk gaan doen. De wijken van het onderontwikkelde Helmond in. Als ware antropologen stellen ze de inwoners vragen. Misschien een cultuurshock voor de leerlingen, maar alles voor het goede doel. De derdeklassers zullen adviseren hoe we hier de wijken kunnen verbeteren. De Helmondse wethouder Margreet de Leeuw juicht het toe.

  Beste stadgenoten, de redding is dus nabij. Ik weet niet wat u doet, maar ik ben met de hele straat al Helmondse liedjes aan het oefenen. Zodra de leerlingen uit Asten hier zijn zullen we ze dankbaar zingend in onze trainingspakken verwelkomen, terwijl de katten al gezellig in de kookpot pruttelen.