article
1.6150104
OPINIE - De auteur Ronald van Hoof komt uit Eindhoven.
Opinie - EU lijkt brandend kaartenhuis
OPINIE - De auteur Ronald van Hoof komt uit Eindhoven.
http://www.ed.nl/mening/opinie-eu-lijkt-brandend-kaartenhuis-1.6150104
2016-06-29T08:30:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.4305939.1396959141!image/image-4305939.jpg
Eindhoven,Opinieartikel,Europa,hermes
Mening
Home / Mening / Opinie - EU lijkt brandend kaartenhuis

Opinie - EU lijkt brandend kaartenhuis

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Fotograaf
  OPINIE - De auteur Ronald van Hoof komt uit Eindhoven.

  Hoe zat dat destijds ook al weer als de burgers tegen de Europese Grondwet zouden stemmen? O ja, dan zou het licht uitgaan. Nou, het licht brandt nog steeds.

  De Brexit is een wake-up call. Iedereen is het er kennelijk over eens dat er een hervorming moet komen binnen de EU. De vraag is alleen: hoe zou die hervorming er uit moeten zien?

  Verschillen
  Geert Mak pleit voor een beperkte en bovenal democratische federatie. Wat is dat, een democratische federatie? Een Europees Parlement waarin vrijwel alles democratisch besloten wordt waar afzonderlijke lidstaten het niet mee eens zijn? Daar wringt al meteen de schoen: sommige verschillen van mening en inzichten zijn zo groot, dat er weinig te overbruggen valt. Als voorbeeld noem ik de vluchtelingencrisis.

  D66-europarlementariër Sophie in 't Veld, eurofiel avant la lettre, pleit voor hervormingen die landen meer op een lijn moeten brengen, omdat nu iedere keer te veel landen dwarsliggen. Gaan we dan de richting op van een streng federaal gezag, dat ook in staat is om sancties op te leggen aan deze dwarsliggers? Juist dit soort geluiden vormen de brandstof voor eurosceptici - waar ik mezelf toe reken.

  Moloch
  Europees beleid kan slechts naar behoren werken, wanneer alle lidstaten bereid zijn een groot deel van hun soevereiniteit uit handen te geven, zich letterlijk over te geven, te capituleren en zich te schikken naar een sterk centraal gezag, dat gevormd wordt door het Europese Parlement en de Europese Commissie. De meeste mensen gruwen bij deze gedachte. Daar komt bij dat het Europese project, voortgekomen uit de sympathieke EEG (of eerder nog de EGKS), steeds meer de vorm heeft aangenomen van een bureaucratische en geldverslindende moloch. Deze verkiezingsuitslag is het resultaat.

  De SP heeft zoals altijd een pasklare oplossing en is van mening dat de Europese Commissie maar het beste kan worden opgeheven. Je kunt je afvragen welke waarde het complete bouwwerk nog vertegenwoordigt na het slopen van de mooiste en beste kamer van het huis Europa.

  Wake-up call
  Een wake-up call dus. Iedereen is even wakker geschud. De notoire Brexit-stemmers zitten nog na te genieten met een gevoel van euforie. Misschien mogen we deze groep anti-stemmers wel gelukkig prijzen met hun keuze. Ik kan dat illustreren met voorbeelden:

  • Een telefoonboek met een surplus aan onzinnige regelgeving kan de open haard in.
  • Niet meer hoeven mee te betalen aan de volstrekt ridicule karavaan die maandelijks van Brussel naar Straatsburg rijdt. Kosten 200 miljoen per jaar. En daar komen de reiskosten van de europarlementariërs nog bovenop (wel eerste klas graag).
  • Niet meer tot in de eeuwigheid hoeven mee te betalen aan een failliete boedel, genaamd Griekenland (meer landen volgen).
  • Zelf kunnen beslissen wie het land binnenkomt.
  • Geen miljarden meer betalen voor onzinnige en geldverkwistende projecten ter meerdere eer en glorie van het 'Europese belang'.

  Alle doemscenario's die politiek links de mensen wijs wil maken, berusten op bangmakerij. Eerlijk is eerlijk: politiek rechts doet precies hetzelfde. Het is maar net aan welke kant je staat, en wat je het liefst wil geloven. Waarbij wel vermeld dient te worden dat de grootste sceptici - en die zitten doorgaans op de rechter vleugel van het politieke spectrum - op den duur het vaakst het gelijk aan hun kant hebben. Frits Bolkestein is hier een voorbeeld van.

  Hoe zat dat destijds ook al weer als de Europese burgers tegen de Europese Grondwet zouden stemmen? O ja, dan zou het licht uitgaan. Nou, het licht brandt nog steeds. Maar het vreugdevuur van de vroegere EEG begint steeds meer te lijken op een brandend kaartenhuis.

  Het Verenigd Koninkrijk is van oudsher een handelsland, en dat zal het altijd blijven. Met het VK zal het zeker goed komen en dat geldt ook voor de overige landen in Europa. Maar of het ook goed komt met de EU, daar heb ik zo mijn twijfels over.