article
1.6260074
OPINIE - De auteur Ralf Bodelier is campagneleider van World's Best News Nederland, een organisatie die de enorme vooruitgang wil laten zien die wordt geboekt op terreinen als honger en armoede, veiligheid en welvaart, onderwijs en gezondheidszorg.
Opinie - Goed nieuws, we zijn gezonder
OPINIE - De auteur Ralf Bodelier is campagneleider van World's Best News Nederland, een organisatie die de enorme vooruitgang wil laten zien die wordt geboekt op terreinen als honger en armoede, veiligheid en welvaart, onderwijs en gezondheidszorg.
http://www.ed.nl/mening/opinie-goed-nieuws-we-zijn-gezonder-1.6260074
2016-08-12T08:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.4770696.1424186929!image/image-4770696.jpg
Best,Opinieartikel,hermes
Mening
Home / Mening / Opinie - Goed nieuws, we zijn gezonder

Opinie - Goed nieuws, we zijn gezonder

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  OPINIE - De auteur Ralf Bodelier is campagneleider van World's Best News Nederland, een organisatie die de enorme vooruitgang wil laten zien die wordt geboekt op terreinen als honger en armoede, veiligheid en welvaart, onderwijs en gezondheidszorg. 

  Deze zomer, door sommigen al 'de zomer van de haat' genoemd, overspoelt ons met slecht nieuws. In kranten en journaals domineren de bloedbaden in Nice en München, een zich snel ontwikkelende dictatuur in Turkije en de opmars van de aartspopulist Donald Trump in de Verenigde Staten. Wat de journaals en de kranten niet haalt, is het goede nieuws zoals dit: we worden almaar ouder.

  Een Nederlander die overleed in de jaren vijftig was gemiddeld 61 jaar. Wie vandaag overlijdt, is gemiddeld 78. Ook onze levensverwachting stijgt. Een Nederlander die in 1990 werd geboren, mocht verwachten 77 jaar te worden. Een baby die vandaag wordt geboren mag rekenen op 82 jaar. Elk jaar krijgen we er dus 2,5 maanden bij. En er is niets dat er op wijst dat deze trend binnenkort zal omslaan. Bovendien brengen we dat langere leven steeds vaker door in goede gezondheid. De vitale senior is allang geen droom meer, hij fietst gewoon door de stad.

  Wereldwijd gaat het nóg beter. De gemiddelde wereldburger mag vandaag rekenen op 72 levensjaren, in 1990 waren dat er nog 65. Hij krijgt er elk jaar 3,4 maanden bij. Een van de redenen dat we almaar ouder worden, is dat we steeds meer ziektes onder controle krijgen. In arme landen, in het bijzonder in Afrika, dalen in hoog tempo de sterftecijfers van aids, tbc, malaria en andere besmettelijke ziektes. Ontwikkelingsorganisaties verrichten wonderen door honderden miljoenen kinderen te vaccineren. Zij redden zo, sinds 2000, het leven van maar liefst 48 miljoen pasgeboren baby's.

  Nog meer goed nieuws: omdát steeds meer kinderen overleven, zwakt de bevolkingsgroei af. Wanneer blijkt dat kinderen niet meer doodgaan, nemen ouders minder kinderen. Net als in Nederland tot het begin van de twintigste eeuw zijn kinderen in ontwikkelingslanden het pensioen van de ouders. En wanneer je veel van je kinderen moet begraven, moet je er ook veel op de wereld zetten om aan dat pensioen te komen. Nu steeds meer kinderen overleven, besluiten hun ouders om er minder te nemen. In 1960 kreeg de gemiddelde moeder, wereldwijd, nog vijf kinderen, vandaag is dat aantal gedaald tot 2,5. Deskundigen gaan ervan uit dat ook deze trend doorzet. Over dertig jaar krijgt het gemiddelde ouderstel nog maar 2 kinderen en is de bevolkingsgroei gestopt.

  Grote ziektes
  Wat de voorpagina's en journaals zeker zou moeten halen is dit. In rijke landen als Nederland zijn grote ziektes als borst- en darmkanker, hart- en vaatziektes en zelfs dementie op hun retour. Vanzelfsprekend moeten we uiteindelijk ergens aan dood gaan en nog steeds sterven te veel mensen voortijdig aan kanker of een hartinfarct. Maar gecorrigeerd naar leeftijd lopen de cijfers flink terug. De kans om nog voor je pensioen te overlijden aan darmkanker is sinds de jaren tachtig bijvoorbeeld gehalveerd. De kans om te sterven aan borstkanker nam in die periode met een derde af. De grootste vooruitgang werd geboekt bij hart- en vaatziekten. In de jaren zestig stierf de helft van alle Nederlanders aan een beroerte of hartinfarct. Vandaag is dat een op de vier. Zelfs dementie is op haar retour. Van alle 1.000 mensen ouder dan 60 jaar werden aan het begin van de jaren negentig nog 3,6 mensen getroffen door dementie. In 2014 was dat aantal gedaald tot 2.

  Dat we zoveel later overlijden, dat onze levensverwachting toeneemt, dat we onze ouderdom in betere gezondheid doorbrengen, dat grote ziektes op hun retour zijn: het is allemaal uitstekend nieuws. Want anders dan terrorisme of een schietpartij in Orlando gaat het over ontwikkelingen die alle 17 miljoen Nederlanders aan den lijve ondervinden. De berichten zijn zelfs zo goed dat we ze van de daken zouden moeten schreeuwen. Maar niemand doet het. Onderzoekers publiceren de feiten, percentages en getallen die ze vinden doorgaans in saaie rapporten. Journalisten kennen die rapporten niet. En wanneer ze ze al kennen, menen ze toch dat een moordpartij in München of Baton Rouge altijd voorrang heeft. Dat moet veranderen. In de kranten en journaals verdient naast de 'Summer of Hate' ook de 'Summer of Life' een vooraanstaande plek.