article
1.6451148
OPINIE - Ben Muskens uit Nuenen is auteur van het boek 'Joshua, een gekruisigde'.
Opinie - Het meest gemanipuleerde boek is de bijbel
OPINIE - Ben Muskens uit Nuenen is auteur van het boek 'Joshua, een gekruisigde'.
http://www.ed.nl/mening/opinie-het-meest-gemanipuleerde-boek-is-de-bijbel-1.6451148
2016-09-27T07:45:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6451149.1474961446!image/image-6451149.JPG
Eindhoven,Opinieartikel,Hindoeïsme,hermes
Mening
Home / Mening / Opinie - Het meest gemanipuleerde boek is de bijbel

Opinie - Het meest gemanipuleerde boek is de bijbel

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De bijbel is waarschijnlijk niet het meest gelezen boek. FOTO Koen Suyk/ANP
  OPINIE - Ben Muskens uit Nuenen is auteur van het boek 'Joshua, een gekruisigde'.

  De bron van veel wereldproblemen ligt in de geschiedenis van het christendom. Voor de oplossing zou paus Franciscus een wereldconferentie kunnen beleggen van alle wereldgodsdiensten. Een klein berichtje in de krant van 24 september. Het belangrijkste boek is de bijbel. Niet het meest gelezen boek, mag ik veronderstellen, hoewel het in iedere hotelkamer ligt. Wel het meest gemanipuleerde boek (nieuwe testament).

  De bijbel bestaat uit twee delen: het Oude Testament en het Nieuwe Testament. Het Oude Testament is nagenoeg ongewijzigd overgenomen door de christelijke kerken uit de joodse religie. Het Nieuwe Testament bevat voornamelijk evangeliën van de discipelen van Jezus.

  Ontstaan
  Ik zal u even meenemen in de geschiedenis van het ontstaan van het christendom. Constantijn de Grote wordt algemeen gezien als de grondlegger en verheffer van het christendom tot staatsgodsdienst in het toenmalige Romeinse rijk. Dit is niet juist. Tijdens het Edict van Milaan in 313 werd volledige godsdienstvrijheid beloofd aan alle inwoners van het Romeinse rijk. Het edict (conferentie) werd voortijdig afgebroken omdat een opponent van Constantijn met zijn leger de Bosporus was overgestoken. Keizer Theodosius, 100 jaar later, verhief het christendom tot staatsgodsdienst.

  Even terug naar Constantijn. Pragmaticus als hij was, zag hij dat het christendom aan invloed won in zijn rijk. Hijzelf was christelijk opgevoed, omdat zijn moeder al christin was. Zijn vader aanbad nog de Romeinse goden. In 325 organiseerde Constantijn het eerste concilie van Nicea. Constantijn wilde gewoon duidelijkheid over wat het christendom nu precies inhield, en er moesten regels komen. De toenmalige bisschoppen, van kardinalen was nog geen sprake, kweten zich goed van hun taak. Onderling was er nogal eens herrie tussen de bisschoppen. Met de meegebrachte legertjes werden de disputen beslecht. Het Nieuwe Testament werd samengesteld, niet welgevallige passages werden weggelaten. Zo ook het evangelie van Thomas, dat pas werd gevonden in 1948 in Nag Hamadi (de zogenaamde Dode Zeerollen). Merkwaardig genoeg is in India een christelijke sekte, die het evangelie van Thomas als leidraad heeft en dat al sinds mensenheugenis. Andersdenkenden, maar ook christenen, werden vervolgd. Ook zogenaamde arianisten, die niet geloofden in de goddelijkheid van Jezus.

  Middeleeuwen
  Dan breken de donkere Middeleeuwen aan. De rooms katholieke kerk ging zich bemoeien met wat op universiteiten gedoceerd mocht worden. De wijsheid van de oude Grieken en Romeinen werd verbannen. Het is te danken aan Arabische wijsgeren, dat in de tijd van verlichting, deze werken weer gelezen en gedoceerd mochten worden. Rond 1200 was wel het hoogtepunt (of dieptepunt) van deze rooms katholieke repressie. Katharen, een christelijke geloofsgemeenschap in Zuid-Frankrijk en Noord-Italië werden volledig uitgemoord. Sterker nog, steden als Toulouse, Albi, Beziers, Narbonne, Carcasonne, Castres en Nimes werden geheel uitgemoord. Op de vraag van een onderofficier, 'maar er zijn hier ook rooms katholieken?' Was het antwoord: 'Alles uitmoorden, God herkent de zijne wel....!'

  De inquisitie werd ingevoerd. Deze rechtbanken bestonden voornamelijk uit Dominicanen, Benedictijnen en een enkele Jezuïet. Bij de minste verdenking van afwijking van het geloof, was de brandstapel zeer nabij.

  Islam
  Het werd nog erger. Zuid-Spanje was grotendeels Moors en volgde de islam. Islamieten, joden en christenen leefden lange tijd vreedzaam naast elkaar. Het was een belangrijke bloeiperiode in deze streek. Totdat de katholiek kerk in Rome vorsten en prinsen aanzette om Moren en joden te verbannen. Hetgeen een rampzalige economische en van wijsheid verstoken periode inluidde voor deze streek. Kortom, de bron van de wereldproblemen waar wij vandaag de dag mee zitten ligt in het verleden.

  In mijn boek 'Joshua, een gekruisigde', probeer ik dat duidelijk te maken. Dit boek (242 pagina's) geeft in vogelvlucht de christelijke geschiedenis weer. Met name voor de jeugd, heel leesbaar, en het is ook nog spannend.

  Tot slot: De bekende prelaat Antoine Bodar heeft een mooie serie gemaakt over de orden van Benedictijnen en Dominicanen (nog te zien op Youtube). Ik had verwacht dat hij een knieval zou maken voor het leed, dat met name Dominicanen de mensheid hebben aangedaan. Niets van dit alles. Zijn serie (ook mooi) over Constantijn de Grote rammelt aan alle kanten, ofschoon hij kerkgeschiedenis heeft gestudeerd.

  Paus
  Voor paus Franciscus, die ik zeer hoog acht, zou er een schone taak liggen. Hij zou een wereldconferentie kunnen beleggen van alle wereldgodsdiensten. Bij voorkeur op een neutrale plaats (bijvoorbeeld in Genève). Daarbij moet hij niet zelf voorzitter willen zijn, maar bijvoorbeeld Kofi Annan, voormalig VN-voorzitter. Hiermee zou de angel uit veel wereldproblemen gehaald kunnen worden.

   

  'Joshua, een gekruisigde'. Uitgeverij Boekscout.nl , ISBN 9789402228755.