article
1.6194835
OPINIE - Arjen Vos is Helmonder en chef van de sportredactie van deze krant. Hij betoogt dat de Kasteeltuinconcerten gewoontjes zijn geworden.
Opinie - Het speciale is er wel een beetje af
OPINIE - Arjen Vos is Helmonder en chef van de sportredactie van deze krant. Hij betoogt dat de Kasteeltuinconcerten gewoontjes zijn geworden.
http://www.ed.nl/mening/opinie-het-speciale-is-er-wel-een-beetje-af-1.6194835
2016-07-15T08:42:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.5073028.1436600058!image/image-5073028.JPG
Helmond,Opinieartikel,Concert,Kasteeltuinconcert,hermes
Mening
Home / Mening / Opinie - Het speciale is er wel een beetje af

Opinie - Het speciale is er wel een beetje af

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  OPINIE - Arjen Vos is Helmonder en chef van de sportredactie van deze krant. Hij betoogt dat de Kasteeltuinconcerten gewoontjes zijn geworden.

  De Kasteeltuinconcerten in Helmond zijn al vele jaren een succesnummer, volgens een beproefd recept: biertje, babbeltje, bandje. Alleen jammer dat het de laatste jaren voornamelijk coverbandjes zijn.

  Toegegeven, ik ben bijna elke week van de partij. Zeven zomerse vrijdagavonden is de kasteeltuin de huiskamer van Helmond. Een beetje afhankelijk van het weer trekken de Kasteeltuinconcerten wekelijks duizenden mensen, die op een relatief beperkte oppervlakte een plekje proberen te vinden. Als ik me, na de rij voor het consumptiebonnenloket te hebben overleefd, door de menigte naar voren heb geworsteld, denk ik wel eens met weemoed terug aan de beginjaren van de Kasteeltuinconcerten.

  Jonge, talentvolle muzikanten
  Die eerste jaren stonden er jonge, talentvolle muzikanten op het podium en kon je voor weinig geld een lekker Belgisch witbiertje aanschaffen. Je zag artiesten als Wouter Hamel en Giovanca zingen nog voor ze doorbraken. De ene act was meer geslaagd dan de andere. Dat klopt, maar je werd regelmatig verrast door wat je te horen kreeg. Vijfduizend man kwam er toen nog niet standaard. Het was gezellig druk en er was plek voor iedereen. Je trof er mensen die je in Helmond verder niet zo vaak in het uitgaansleven zag, omdat die Kasteeltuinconcerten zich – ook qua muziek – toen nog onderscheidden van wat er verder in de stad te beleven was.

  Maar het moest groot, groter, grootst. Hoe meer publiek, hoe beter, mits het qua veiligheid verantwoord was natuurlijk. En hoe doe je dat? Door risicoloos te programmeren. Muziek voor de massa. De Toto-coverband, de Abba-coverband, de Golden Earring-coverband, we zagen ze allemaal voorbijkomen.

  Vrolijke meezingers

  Dit jaar worden we vergast op onder meer een Italiaanse en een Duitse avond, die laatste ongetwijfeld vol vrolijke meezingers en dijenkletsers. Ich bin wie du zullen ze waarschijnlijk niet overslaan.

  Oké, ik kom toch wel. Om een biertje te drinken met vrienden en bekenden. Maar gaan we met zijn allen aan de Knaal op het terras zitten, dan vind ik het ook best.

  De muziek doet er eigenlijk niet meer toe. De Kasteeltuinconcerten zijn gewoontjes geworden, net zoals de zomerkermis of het carnaval. Nog steeds best leuk. Maar ook een beetje jammer.