article
1.6300557
OPINIE - Joop Agterbosch woont in Geldrop en is voor zijn pensioen werkzaam geweest in de personele sector. Hij legt uit hoe volgens hem het zorgsysteem beter en efficiënter zou kunnen worden ingericht.
Opinie - Het ziekenfonds moet terugkeren
OPINIE - Joop Agterbosch woont in Geldrop en is voor zijn pensioen werkzaam geweest in de personele sector. Hij legt uit hoe volgens hem het zorgsysteem beter en efficiënter zou kunnen worden ingericht.
http://www.ed.nl/mening/opinie-het-ziekenfonds-moet-terugkeren-1.6300557
2016-08-27T06:48:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6300558.1472280163!image/image-6300558.JPG
Eindhoven,Zorg,Opinieartikel,hermes
Mening
Home / Mening / Opinie - Het ziekenfonds moet terugkeren

Opinie - Het ziekenfonds moet terugkeren

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Chirurgen in een operatiekamer. Iedere specialist die uit het nieuwe ziekenfonds betaald wil worden, komt gewoon in loondienst. foto koen van weel/ANP
  OPINIE - Joop Agterbosch woont in Geldrop en is voor zijn pensioen werkzaam geweest in de personele sector. Hij legt uit hoe volgens hem het zorgsysteem beter en efficiënter zou kunnen worden ingericht.

  Quasi-marktwerking draagt niet bij aan goede en efficiënte zorg. Een terugkeer naar een basis- verzekering is beter. Het is met de zorg misgegaan toen iemand de term 'zorg inkopen' heeft bedacht. Inkopen doe je voor een bedrijf; voor een winkel en dan kan een goede inkoper geld besparen. Als je de zorg als een winkel wilt zien zijn er misschien raakvlakken, maar de meeste mensen zien zorg als 'hulpverlenen' op een moment dat het nodig is en niet als je het leuk vindt om iets nieuws te kopen. De marktwerking is er in de zorg met de haren bij gesleept, met name door een ideologisch verblinde VVD.

  Natuurlijk moet in de zorg geen geld over de balk worden gegooid. En de kosten moeten met het oog op de toekomst zeker beheersbaar worden. De huidige manier van quasi-marktwerking helpt daar niet veel bij. Hoe dan wel?

  Rendement
  Winst mogelijk maken voor zorgverleners? Investeerders zullen alleen investeren als er rendement te behalen is. Dit zal hoe dan ook door de premiebetalers betaald moeten worden. Of alles echt efficiënter wordt valt te bezien. Op zich zijn investeerders vanwege hun rendementsoogpunt daar niet primair in geïnteresseerd.

  CZ-topman Wim van der Meeren geeft haarfijn aan hoe het systeem nu zou moeten werken (ED Opinie 19 augustus): Iedere zorgverzekeraar onderhandelt met iedere zorgverlener over de prijs. Dat is een kring van dure praters, die niets bijdragen aan de efficiëntie van de zorg, laat staan aan de kwaliteit. Bovendien werkt het ook niet zo. De grote zorgverzekeraars werken regionaal en hebben het land grofweg verdeeld, zodat ze niet overal hoeven te onderhandelen. Omdat ze wettelijk geen onderscheid in klanten mogen maken is een circus van verrekeningen opgetuigd, dat een aantal administrateurs een goede baan biedt.

  Kwaliteit zou leidend zijn. Hoe wordt dat thans bepaald? Met een enorme administratieve bureaucratie voor de zorgverlener. Voor iedere handeling, hoe gering ook, moet het 'dossier' volledig worden bijgewerkt. Het is een illusie te denken dat door alles vast te leggen de kwaliteit beter wordt.

  Besparing
  Hoe zou het kunnen? De zorgverzekeraars zouden moeten fuseren tot een landelijk, voor iedereen werkend ziekenfonds. Met de huidige digitale mogelijkheden betekent dit waarschijnlijk een grote besparing. Dit ziekenfonds voert de basisverzekering uit, die voor iedereen geldt. Het ziekenfonds voert ook de onderhandelingen met de vertegenwoordigers van de zorgverleners.

  In de ziekenhuizen geen eilandjes meer. Iedere specialist die uit het ziekenfonds betaald wil worden komt gewoon in loondienst, net als in de academische ziekenhuizen, uiteraard tegen een behoorlijk salaris. Een versterkte Inspectie Gezondheidszorg controleert de kwaliteit.

  De zorgpremie wordt voor iedereen volledig inkomensafhankelijk en wordt rechtstreeks door de Belastingdienst ingehouden. De hoogte wordt jaarlijks door de regering bepaald. Daarbij moet niet worden uitgegaan van de kostenkant, maar van wat nodig is.

  Het is helemaal niet zeker dat mensen de premie snel te hoog vinden. Als er maar goede zorg tegenover staat. Als iemand meer wil en kan betalen, kan die zich bij een particuliere organisatie verzekeren of het gewoon zelf betalen.

  Indicatieorganen
  Indicaties voor opnames of zorg worden gegeven door professionals: de huisarts en de wijkverpleegster. Daarmee komt de professionaliteit van de eerstelijns zorgverlener centraal te staan. Geen overbodige, knellende afspraken die per zorgverzekeraar weer anders kunnen liggen. Alle indicatieorganen kunnen worden opgeheven. Scheelt veel geld en er komen handen vrij voor aan het bed.

  Natuurlijk moet er wel controle zijn. Een onafhankelijke zorgautoriteit die de kwaliteit van de zorg in de gaten houd; een controle-orgaan voor de medicijnen en dergelijke. Net als bij de financiële markten.

  Dit is een hele grove schets, die niet bij iedereen in goede aarde zal vallen. Maar als we willen blijven uitgaan van solidariteit zal het toch die kant op moeten.