article
1.6445721
OPINIE - De auteur Gerard Jonkers is fractievoorzitter van GBV in Veldhoven. Hij schrijft over de zwembadcrisis.
Opinie - Het zwembad mag wél iets kosten
OPINIE - De auteur Gerard Jonkers is fractievoorzitter van GBV in Veldhoven. Hij schrijft over de zwembadcrisis.
http://www.ed.nl/mening/opinie-het-zwembad-mag-w%C3%A9l-iets-kosten-1.6445721
2016-09-26T07:59:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6191221.1468440095!image/image-6191221.jpg
Veldhoven,Recreatie,Opinieartikel,hermes
Mening
Home / Mening / Opinie - Het zwembad mag wél iets kosten

Opinie - Het zwembad mag wél iets kosten

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Zwembad den Ekkerman in Veldhoven
   Fotograaf
  OPINIE - De auteur Gerard Jonkers is fractievoorzitter van GBV in Veldhoven. Hij schrijft over de zwembadcrisis.

  Met grote verbazing las ik op 16 september in het ED hoe VVD-fractievoorzitter Peter Saris aankijkt tegen de – mede door zijn partij veroorzaakte – zwembadcrisis in Veldhoven.

  Dekking
  Hij roept andere raadsleden op om mee te helpen zoeken naar dekking voor de extra kosten die het openhouden van ons zwembad met zich meebrengt. En dat nadat zij het voorstel om dit vanuit een ozb-verhoging te financieren vanuit de VVD torpedeerden. 'Onverantwoord' noemt Saris de voorgestelde ozb-verhoging, die voor een gemiddeld huishouden een à twee tientjes per jaar zou bedragen. Een verhoging van woonlasten voor de inwoners van Veldhoven, die door een lagere afvalstoffenheffing overigens grotendeels geneutraliseerd zou worden.

  Natuurlijk mag de VVD hier anders tegen aankijken, maar waar is het verantwoordelijkheidsgevoel van de VVD in deze gebleven? Haar eigen wethouder was portefeuillehouder Sport in de vorige raadsperiode en heeft de bezuiniging van 1 miljoen euro laten inboeken op de vier culturele instellingen en het zwembad. Vervolgens is het anderhalf jaar stil gebleven. Uit niets blijkt dat de VVD destijds het voortouw heeft genomen om een plan te maken om de reeds ingeboekte bezuiniging op deze instellingen en daarmee ook het zwembad zélf te realiseren.

  Zwembaddossier
  In deze nieuwe raadsperiode met de nieuwe coalitie van VSA, GBV en D66 zijn we alweer twee jaar verder en is het zwembaddossier vele malen in de raad besproken. Ook de financiële positie van onze gemeente is meermaals aan de orde geweest. We hebben middels een Kerntakendiscussie gezocht naar bezuinigingsmogelijkheden; een discussie waaraan de VVD zich overigens grotendeels onttrokken heeft. De raad heeft vorig jaar nauwelijks bezuinigingsmogelijkheden gevonden binnen de begroting. En nu dus de oproep aan de raadsleden om vier jaar ná het besluit mee te denken over oplossingen en extra middelen voor het zwembad.

  Ik ben erg benieuwd waar de VVD-fractie zelf mee komt als het sluitingsvoorstel voor het zwembad in de raad behandeld wordt en of ze alsnog – na alle tumult die ook haar besluit heeft veroorzaakt – nog een constructieve draai kan maken. Ik hoop het van harte, want er is GBV alles aan gelegen om het zwembad te behouden voor Veldhoven. Zélfs als dit een ozb-verhoging betekent.

  Wij vinden dat het zwembad wél iets mag kosten en dat het voorstel van de huidige portefeuillehouder alleszins redelijk is. Maar we staan open voor elk redelijk alternatief.