article
1.6592874
OPINIE – De auteur is Lau Kanen uit Veldhoven.
Opinie - Hoezo, 'het' werkt niet meer?
OPINIE – De auteur is Lau Kanen uit Veldhoven.
http://www.ed.nl/mening/opinie-hoezo-het-werkt-niet-meer-1.6592874
2016-10-31T08:57:51+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.4310614.1397205918!image/image-4310614.jpg
Eindhoven,Krant,Opinieartikel,Opinie,hermes
Mening
Home / Mening / Opinie - Hoezo, 'het' werkt niet meer?

Opinie - Hoezo, 'het' werkt niet meer?

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  OPINIE – De auteur is Lau Kanen uit Veldhoven.

  Het - voor de kwaliteit van de krant eigenlijk overbodige – magazine van het ED kijk ik toch wel eens door. Zodat ik werd getroffen door een paginagrote foto van columniste Monica Beek, met daarnaast in grote letters het woord 'vrijgezel' (15 oktober). Ze vertelt haar beste vriendin over haar 'statusverandering'. U voelt het al: Monica en haar man hebben besloten uit elkaar te gaan.

  En ik ben zo goedgelovig dat ik aanneem dat dit geen fictie maar een stukje autobiografie is. Maar het verhaal dat ik te lezen krijg verbaast me en ergert me enigszins. Ook in dit geval blijkt de argumentatie voor de scheiding zeer eigentijds maar flinterdun: 'het werkt niet meer', maar 'we hebben geen ruzie'. De relatie wordt afgeschilderd als een haperende machine: het 'ding' is kapot, dus gooien we het weg. En volgens Monica moet je daarmee niet te lang wachten, want 'je kunt ook te laat uit elkaar gaan en dat willen we helemaal niet'.

  Geen ruzie? Dus ze kunnen best met elkaar opschieten; niet erg logisch om dan uit elkaar te gaan. En te laat uit elkaar gaan? Wat betekent dat: welke boot mag er niet gemist worden? Het wordt niet opgehelderd.

  Muurtje
  Als maatschappelijk betrokken lezer vraag ik mij af: is hier iets zo ernstigs gebeurd dat verder samenleven niet meer mogelijk is? Monica zegt 'het werkt niet, al hebben we er nog zoveel energie tegenaan gegooid'. Wat moet ik me daar bij voorstellen? Wat heb je geprobeerd, waar heb je je best voor gedaan? Misschien moet je er wel helemaal geen 'energie' tegenaan gooien en juist zorgen voor een ontspannen relatie, waarin je na het dagelijkse gevecht met de wereld kunt uitrusten. Maar nee, er wordt geconcludeerd dat 'het (?) niet meer werkt', en dat zestien jaar samenzijn en de aanwezigheid van 'de twee beste dochters van de wereld' onvoldoende gewicht in de schaal leggen om bij elkaar te blijven. Toch kampt Monica met tegenstrijdige gevoelens: 'We willen zo graag een familie kunnen blijven'.

  Daarom denkt zij aan een compromis: 'Hij de ene zolderkamer, ik de andere. En over een tijdje zoeken we een huis dat we echt kunnen opdelen. (…) Of misschien twee huizen naast elkaar. En dan breken we ergens een muurtje door zodat de kinderen makkelijk op en neer kunnen'. Het spijt me, maar dit komt op mij over als onvolwassen, tamelijk kinderlijk gepraat. Sommige moderne volwassenen zijn schijnbaar niet in staat om over kleine hobbels heen te stappen en breken hun nest, het – zeker voor hun kinderen – belangrijkste samenlevingsverband op voor – in vergelijking daarmee –bijkomstigheden.