article
1.6645950
OPINIE - De auteur is M. Haima uit Riethoven.
Opinie - Hopelijk heeft Trump wat van een zilverrug
OPINIE - De auteur is M. Haima uit Riethoven.
http://www.ed.nl/mening/opinie-hopelijk-heeft-trump-wat-van-een-zilverrug-1.6645950
2016-11-15T09:30:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6645951.1479199545!image/image-6645951.JPG
Eindhoven,Opinieartikel,hermes
Mening
Home / Mening / Opinie - Hopelijk heeft Trump wat van een zilverrug

Opinie - Hopelijk heeft Trump wat van een zilverrug

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Donald Trump foto EPA

  OPINIE - De auteur is M. Haima uit Riethoven.

   

  In de column 'Zilverrug' van Tommy Wieringa (ED 11 november) is de vergelijking van Donald Trump met een zilverrug-gorilla in eerste instantie wel grappig.

  Schade aanrichten
  Bij nader inzien is de vergelijking iets minder goed gekozen. In het wild levende gorillamannetjes zijn meestal zeer vredelievend. Zij vermijden echt geweld juist door hun luidruchtige gedrag. Ik vermoed dat de nieuw gekozen president heel wat meer schade kan aanrichten.

  In de column van Wieringa proefde ik een bepaalde ondertoon. De bellen waren bij mij al eerder gaan rinkelen. Het eerste dat Trump zou doen als president was de infrastructuur verbeteren. Wie was hier in het verleden ook mee begonnen, ook al had hij een ander uitgangspunt? Ook over hem hadden ze in het begin lacherig gedaan. Hij had dezelfde doelgroep: de ontevreden en niet in politiek geïnteresseerde laag van de bevolking die gevoelig was voor korte opruiende leuzen. Het ging niet zozeer om de waarheid. Volkomen irreële theorieën waren een eigen leven gaan leiden. Onschuldige bevolkingsgroepen werden als zondebok aangewezen. Uiteindelijk zou het miljoenen levens kosten.

  Hoe het zo ver heeft kunnen komen
  Tot op de dag van vandaag, vragen veel mensen zich af hoe het ooit zover heeft kunnen komen. Hoe? Kijk maar om je heen. Zolang hele bevolkingsgroepen massaal achter leiders als Trump aanlopen, zou het zó weer kunnen beginnen: escalatie en destructie. Ook in Nederland.

  Ondanks zijn (haar) intelligentie, krijgt de mens het blijkbaar niet voor elkaar om voldoende goede oplossingen door te voeren voor een betere wereld. Die deprimerende conclusie nodigt niet uit tot vrolijkheid. Wat doen we dan? Met zijn allen lekker depressief zijn? Ik denk het niet. Steek je kop niet in het zand, wegkijken helpt niet. Denk na en ga de discussie aan. Dat zijn we ook verplicht aan onze kinderen. Common sense is belangrijker dan ooit. Laten we maar hopen dat Trump wat weg heeft van een zilverrug.