article
1.5812369
OPINIE - Jan Herps is directeur van aQuestora in Eindhoven, een bedrijf dat actief is op het gebied van glasvezelnetwerken. Hij is de acteur van dit opinie-artikel. En roept bewoners van Heeze- Leende op: Laat zien dat jullie niet voor niets zo massaal achter dit project stonden
Opinie - HSLnet heeft steun leden juist nu nodig
OPINIE - Jan Herps is directeur van aQuestora in Eindhoven, een bedrijf dat actief is op het gebied van glasvezelnetwerken. Hij is de acteur van dit opinie-artikel. En roept bewoners van Heeze- Leende op: Laat zien dat jullie niet voor niets zo massaal achter dit project stonden
http://www.ed.nl/mening/opinie-hslnet-heeft-steun-leden-juist-nu-nodig-1.5812369
2016-03-11T09:30:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.4316888.1427206914!image/image-4316888.jpg
Eindhoven,Opinieartikel,hermes
Mening
Home / Mening / Opinie - HSLnet heeft steun leden juist nu nodig

Opinie - HSLnet heeft steun leden juist nu nodig

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  OPINIE - Jan Herps is directeur van aQuestora in Eindhoven, een bedrijf dat actief is op het gebied van glasvezelnetwerken. Hij is de acteur van dit opinie-artikel. En roept bewoners van Heeze- Leende op: Laat zien dat jullie niet voor niets zo massaal achter dit project stonden

  Laat ik voorop stellen dat ik vanaf het begin betrokken ben bij het project HSLnet in Heeze, Leende én Sterksel. Met trots vanwege het indrukwekkende lokale initiatief om een glasvezelnetwerk voor iedereen te bouwen. De vlag lijkt er nu een beetje halfstok bij te hangen. Lijkt! Feit is dat HSLnet na de gebruikelijke en ongebruikelijke tegenslagen een kwalitatief hoogwaardig glasvezelnetwerk heeft liggen, aangelegd, belicht en beheerd door professionele partijen met een penetratiegraad van 45 procent. Verder heeft HSLnet de benodigde zeggenschap over wat op het netwerk plaatsvindt. Wel handig als het gaat over lokale wifi, lokale tv en een groot scala aan maatschappelijke diensten zoals zorg, educatie en beveiliging. Ook zijn er al veel zakelijke aansluitingen op bedrijventerreinen waardoor het vestigingsklimaat sterk verbeterd is. Snel internet, (interactieve) tv en telefonie zijn uiteraard actief als basisdiensten.

  Ingrediënten
  Al deze ingrediënten waren en zijn nog steeds de redenen waarom het initiatief is gestart. Met als doel om uiteindelijk een gebiedsdekkend glasvezelnetwerk aan te leggen voor iedereen. Dat de voortgang hapert komt door een te hoge financieringslast én de naweeen van het faillissement van een provider vlak na de start. Alle leden van het destijds geformeerde consortium hebben van dat faillissement stevig last gehad, maar niemand is daarvan 'omgevallen' en daarmee is de weerbaarheid van dit initiatief duidelijk aangetoond. De coöperatieve kracht is ook van belang als het gaat om de democratische keuzes van de investeringen. Kijk om ons heen naar de financieel gestuurde initiatieven die veel gemeenten achterlaten met half afgebouwde glasvezelnetwerken, gewoonweg omdat het afbouwen geen winst op korte termijn oplevert. Zelfs Eindhoven als slimste in de regio heeft daar last van. De digitale tweedeling die daardoor ontstaat is een tijdbom onder de gedecentraliseerde participatiemaatschappij waar we de mond van vol hebben.

  Lokale politiek
  HSLnet is destijds op zuivere gronden gestart met een participatiegraad van ruim 50 procent en uiteindelijk gesteund door de lokale politiek die nu, mogelijk onder invloed van de lokale journalistiek, haar eigen nest lijkt te bevuilen… Als zaken tegen zitten, dien je je periodiek af te vragen waarom je eraan begonnen bent. Voldoen ze nog aan de initiële doelstelling, dan is opgeven geen optie. Dat geldt ook voor HSLnet dat nog steeds de initiële doelstellingen in zich draagt, ook al zijn twijfels ontstaan doordat de buitenwacht daar graag wat azijn overheen gooit. Een typisch Nederlandse reactie, die van de betrokkenen vraagt om de rug meer dan ooit te rechten, zodat de coöperatie naar haar leden een aanstekelijke strijdvaardigheid kan uitstralen. De bewoners van Heeze-Leende hebben onvoorwaardelijk gekozen voor HSLnet en zullen dat in lengte van dagen blijven doen, ook in mindere tijden.

  Voorbeeld
  Een prachtig voorbeeld in de buurt is Ons Net Nuenen waar nog steeds zo'n 75 procent van de bevolking via glasvezel aan de coöperatie verbonden is. In Eindhoven zijn nog steeds bewoners verbonden door glasvezel na het initiatief van Woningcorporaties onder de naam Ons Net Eindhoven. 'Ons' HSLnet is springlevend en heeft juist nu even een klein zetje nodig om weer verder te kunnen met het aansluiten van iedereen in Heeze-Leende. Al is het maar vanwege het feit dat veel maatschappelijke diensten een primaire nutsvoorziening als glasvezel (voor iedereen) nodig hebben. Verder heeft de financiering van zo'n glasnetwerk het karakter van een vastgoedinvestering en is er geen quick win.

  Ik roep provincie, gemeente, bank, zorgdiensten, scholen en andere maatschappelijke diensten op om samen met ons, leden van het consortium, HSLnet in alle mogelijke toonaarden te ondersteunen. Bewoners van Heeze- Leende, laat zien dat jullie niet voor niets zo massaal achter dit project stonden en staan. Juist nu heeft de coöperatie haar leden nodig. Het netwerk moet afgebouwd worden. De enige die dit kan is HSLnet.