article
1.6235897
OPINIE - De auteur van dit artikel is Frits Bosch. Hij is econoom en woont in Helmond.
Opinie - Ieder land voor zich, God voor ons allen
OPINIE - De auteur van dit artikel is Frits Bosch. Hij is econoom en woont in Helmond.
http://www.ed.nl/mening/opinie-ieder-land-voor-zich-god-voor-ons-allen-1.6235897
2016-08-02T08:03:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6235898.1470124113!image/image-6235898.JPG
Eindhoven,Europa,Opinieartikel,hermes
Mening
Home / Mening / Opinie - Ieder land voor zich, God voor ons allen

Opinie - Ieder land voor zich, God voor ons allen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   'Honderdspalt' is troef in de Europese Unie. foto Guido Kirchner
  OPINIE - De auteur van dit artikel is Frits Bosch. Hij is econoom en woont in Helmond.

  Terwijl de Verenigde Staten zich langzaam terugtrekken van het wereldtoneel, lukt het Europa niet om tot een gezamenlijke aanpak te komen. Dan wordt het dus ieder voor zich, zegt econoom Frits Bosch.

  Na vijftig jaar relatieve vrede na de Tweede Wereldoorlog zijn we in de ban geraakt van escalerende tegenstellingen en oplaaiend religieus geweld. Het sentiment in het westelijk deel van Europa is bedroevend. Tweespalt is troef, of beter gezegd, honderdspalt. Over één ding zijn de meesten het wel eens: het gaat hier gewoon niet goed.

  Speelbal
  Een nieuwe realiteit is dat de VS zich geleidelijk terugtrekt van het politieke werelddeel. Dat betekent ook dat de steun die de VS traditioneel aan Europa heeft gegeven op de tocht komt te staan. Europa kan dus niet langer parasiteren op onvoorwaardelijk leiderschap van een hopeloos verdeeld VS. We zullen onze eigen boontjes moeten gaan doppen, op straffe dat anderen over ons gaan beslissen en wij de speelbal worden van agressieve krachten op het wereldtoneel. Wie dat zijn? Niemand die dat exact weet, maar laten we eens een paar 'worst-case scenario's' nemen. Als snel komen dan 'in mind' de islamitische extremisten. Vervolgens Rusland, dat nog een appeltje heeft te schillen met Europa. We kunnen niet uitsluiten dat Turkije bereid is om ook een duit in het zakje te doen. En tenslotte kan in de onderbuik van Europa een exodus op gang komen als het klimaat daar verder tegenzit. Het is allemaal niet gezegd dat het gebeurt, maar de eerste tekenen zijn er al wel.

  Verdeeldheid
  Het is de hoogste tijd dat we de naïviteit van ons afschudden en wennen aan het feit dat men het op ons welzijn heeft gemunt. Helaas is er niet veel tijd meer voor dat wenproces. De EU is vooral een economisch samenwerkingsverband waarvan een doelgerichte politieke koers niet verwacht mag worden. Verdeeldheid is troef. De stap naar een politieke unie zal niet worden gemaakt, zoveel is inmiddels wel duidelijk. Dat impliceert dat er geen ruimte meer is voor een Europese kosmopolitische droom. Het betekent ook dat ieder land in politiek opzicht zelf richting zal moeten bepalen, zonder zich te willen verlaten op een EU standpunt dat er niet is. In politiek Europa opzicht wordt het weer ieder land voor zich en God voor ons allen.