article
1.6393391
OPINIE - Leni Hurley-Crefeld woont in Oirschot. Zij woonde tot 2000 in Ierland en komt daar nog vaak.
Opinie - Ierse land te drassig om koeien te dragen
OPINIE - Leni Hurley-Crefeld woont in Oirschot. Zij woonde tot 2000 in Ierland en komt daar nog vaak.
http://www.ed.nl/mening/opinie-ierse-land-te-drassig-om-koeien-te-dragen-1.6393391
2016-09-15T08:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.4283855.1457701627!image/image-4283855.jpg
Oirschot,Veeteelt,Opinieartikel,hermes
Mening
Home / Mening / Opinie - Ierse land te drassig om koeien te dragen

Opinie - Ierse land te drassig om koeien te dragen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  OPINIE - Leni Hurley-Crefeld woont in Oirschot. Zij woonde tot 2000 in Ierland en komt daar nog vaak.

  Het artikel over de Ierse veeteelt (ED 6 september) klinkt positief en het gras is er inderdaad erg groen, want het regent daar veel.Maar met klimaatverandering regent het er nog veel vaker, en de intensiteit van de buien is ook fors toegenomen. Dit betekent dat een aantal bedrijven een aanzienlijk deel van het jaar onder water ligt; geen koe die daar dan grazen kan. En het (geïmporteerde) veevoer is dan niet aan te slepen en loei duur.

  In de rest van het land lopen de koeien ook niet acht maanden buiten; dat kan gewoon niet meer. Ten eerste wordt het land als geheel steeds drassiger; ten tweede heeft de Ierse boerenlobby juist voor het laatste klimaatakkoord in Parijs met de EU een deal kunnen sluiten die het land in staat stelt de veestapel met 60 procent uit te breiden. Zoveel dieren draagt het drassige land niet. Pak eens de trein of auto en reis het land eens door. U zult niet veel vee buiten zien grazen.

  De zuivel- en (rund)vleessectoren zijn belangrijk voor de Ierse economie. De melk wordt onder andere omgezet in industriële 'babymelk', die wijd en zijd geëxporteerd wordt. Het rundvlees wordt als zogenaamd 'grasvlees' geëxporteerd. Dat het vlees slechts één ster toegekend krijgt is echter niet verrassend. Ondertussen blijft de mest achter. Waar het land vroeger naar de lente of naar de aarde rook, stinkt het nu naar mest en ammoniak. Het grondwater is vervuild en er zijn vragen over de toename van het aantal dieren - want hoe haalt Ierland zijn klimaatafspraken als het de uitstoot van methaan met 60 procent opschroeft? Deze 'neven'-kosten zijn niet berekend in het lapje vlees. En de economie groeit ook niet met 26 procent; dat bleek een rekenfout te zijn. Met een staatsschuld van ongeveer 96 procent groeide de economie in feite maar zo'n 5 procent. Ook mooi, daar niet van.