article
1.6118647
OPINIE - Dit opinieartikel is geschreven door Ger de Wind uit Knegsel. Hij schrijft dat de Amerikanen en de wereld mogen zien dat de VS een president hebben die kan huilen. Obama zal volgens De Wind voorlopig op die post de laatste mensen- mens zijn.
Opinie - Ik zag Obama's tranen
OPINIE - Dit opinieartikel is geschreven door Ger de Wind uit Knegsel. Hij schrijft dat de Amerikanen en de wereld mogen zien dat de VS een president hebben die kan huilen. Obama zal volgens De Wind voorlopig op die post de laatste mensen- mens zijn.
http://www.ed.nl/mening/opinie-ik-zag-obama-s-tranen-1.6118647
2016-06-18T08:51:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6118648.1466239819!image/image-6118648.JPG
Opinieartikel,Buitenlandse politiek,hermes
Mening
Home / Mening / Opinie - Ik zag Obama's tranen

Opinie - Ik zag Obama's tranen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   President Barack Obama omarmde in Hiroshima een van de weinige nog levende overlevenden van de atoombom.
   Fotograaf
  OPINIE - Dit opinieartikel is geschreven door Ger de Wind uit Knegsel. Hij schrijft dat de Amerikanen en de wereld mogen zien dat de VS een president hebben die kan huilen. Obama zal volgens De Wind voorlopig op die post de laatste mensen- mens zijn.

  Toen de bom op 5 augustus 1945 op Hiroshima viel, was Eindhoven alweer een jaar een vrije stad. We hadden de laatste Engelse en Amerikaanse tanks uitgezwaaid, Eindhovense soldatenbruidjes reden met hun eerste kinderwagens rond in verre steden en dorpjes waar we nooit van hadden gehoord: Poughkipsie, Alberta. Of dichterbij in Exeter of Edinburgh. Welschap heette niet meer Deutsches Fliegerhorst maar weer Welschap. Eindhoven Airport kwam pas veel later. De Gloster Meteor straaljagers raasden niet meer over Woensel en Strijp. Op de dag dat de bom op Hiroshima viel, veranderde de wereld voor altijd. Voor het eerst had de mens de macht om ons kleine planeetje onleefbaar te maken. Het rotsje dat met zijn griezelig dunne laagjes aarde en lucht in een onmeetbaar groot heelal om een hete zon zweeft. Dat beseften we toen niet. We juichten. 'De Japanners kregen hun verdiende loon. Ze hadden ons Indië afgepakt.'

  Troosten
  Vorige maand, drie kwart eeuw later, hield Barack Obama een kleine Japanse man in zijn armen, een van de weinige nog levende overlevenden van de bom. De Japanner huilt. Ook de machtigste man van de wereld huilt. Hier speelt zich een onbeschrijfelijk drama af, een drama van hoop. De president die nog niet leefde toen de piloten van zijn land de bom afwierpen, houdt de laatste man vast die het kan navertellen. Twee burgers van staten die ooit doodsvijanden waren troosten elkaar hier. Ze weten wat wij mensen elkaar aandoen. De Japanner drukt zijn hoofd tegen de borst van de president. Hij huilt, denkt aan zijn vader en moeder die op die dag in de vuurbol verdwenen. Obama kijkt naar de grond. Ook hij beseft wat er toen is gebeurd. Zijn traan valt op de schouder van de Japanner.

  Gegroefde wangen
  Een paar weken later spreekt Obama op de televisie over de noodzaak het wapenbezit in zijn land te beperken. Zijn stem hapert als hij de kinderen opnoemt die door hun eigen landgenoten in het wilde weg zijn neergeschoten. Hij denkt aan zijn eigen kinderen. Hij is in de bijna voorbije acht lange jaren oud geworden. Langs zijn nu gegroefde wangen lopen weer tranen. Hij draait zijn gezicht niet weg van de camera. De Amerikanen en de wereld mogen zien dat de VS een president hebben die kan huilen over het leed van de medebewoners van dit stofje in het heelal. Ze zien dat de VS een gevoelig mens als president hebben. Hij zal voorlopig op die post de laatste mensenmens zijn. De VS zullen daarna geen president of presidente hebben die openlijk zijn of haar verdriet en medeleven toont, die probeert het land op de weg te brengen die wij Europeanen een halve eeuw geleden gingen: de weg van kleine mensjes, die elkaar eeuwenlang met bommen bestookten. Ons Europa waar niet op de eerste plaats het geld van de rijken telt maar het geluk en het verdriet van allen, omdat we met bloed en schande hebben geleerd hoe het mis kan gaan. En dat het niet nog eens mis mag gaan. De strijdbijlen werden begraven, de grenzen gingen open, de welvaart steeg naar ongekende hoogte.

  Nieuwe Meisters
  Onze morele leidster is een vrouw: Angela Merkel. Ze komt uit het land waar de laatste Muur in vrede door een juichende menigte is geslecht. Ze heeft achter die muur geleefd. Ze komt uit het land waarvan de dichter Célan schreef 'Der Tot ist ein Meister aus Deutschland'. Ze kan het weten. Haar landgenoten waren die Meisters. Velen van haar leeftijdsgenoten achter die muur ook. Maar toch bouwen we nieuwe grensmuren in Europa. We zullen de volgende jaren niet leven met een president als Obama maar met een Amerikaanse president(e) die het allemaal niet heeft meegemaakt, de moeizame Europese weg van oorlog naar verzoening niet kent zoals wij die kennen. Voor wie macht en geld tellen, niet de tranen van kleine mensen die elkaar vasthouden. De VS en Europa zoeken tussen de schreeuwende massa's moeizaam naar nieuwe wegen, naar nieuwe doelen in een wereld vol bommen, zo verwoestend dat Hiroshima kinderspel was. Laten we hopen dat zij die wegen vinden op dit minuscule draaiende rotsje in het grote heelal. Want nieuwe Meisters staan weer klaar.