article
1.6438015
OPINIE - De schrijver van deze brief is Frans Hofmeester. Hij woont in Eindhoven en is auteur.
Opinie - Inspiratie opdoen is geen jatten
OPINIE - De schrijver van deze brief is Frans Hofmeester. Hij woont in Eindhoven en is auteur.
http://www.ed.nl/mening/opinie-inspiratie-opdoen-is-geen-jatten-1.6438015
2016-09-24T13:39:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.4277495.1395417810!image/image-4277495.jpg
Eindhoven,Opinieartikel,Binnenlandse politiek,hermes
Mening
Home / Mening / Opinie - Inspiratie opdoen is geen jatten

Opinie - Inspiratie opdoen is geen jatten

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Diederik Samsom
   Fotograaf
  OPINIE - De schrijver van deze brief is Frans Hofmeester. Hij woont in Eindhoven en is auteur.

  In een van de vele artikelen rond de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer 'beschouwt' de redactie de presentatie van een aantal partijleiders (ED 22 september). Dit gebeurt in een regeltje of tien en met niet veel meer dan 100 (!) woorden. Daar is voor niemand eer aan te behalen.

  Diederik Samsom (PvdA) behoort tot de gelukkigen met een plekje in deze weinig zeggende serie. Nou ja, gelukkig. Zeven van de elf regels plus de heading besteedt het tweetal journalisten – die zich hier meer laten gelden als commentatoren – aan 'jatten van Obama'. Als je een beeldspraak overneemt van een groot politiek leider is dat, in katholieke termen, een dagelijkse zonde. Kun je beter niet doen.

  Hoe anders is dat voor de naast Samsom geportretteerde Jesse Klaver (GroenLinks). Wie hem de laatste maanden heeft gevolgd, weet dat hij hele redevoeringen van Obama heeft gekopieerd (google plagiaat Jesse Klaver). Een doodzonde dus. Het is navrant te zien dat uitgerekend die twee naast elkaar staan en bij de een het woord 'jatten' en bij de ander 'een meer dan een gelikt verhaal' in de kop staat.

  Terug naar jatten, kopiëren en opsnuiven. Volksvertegenwoordigers van alle kleuren maken zich daar schuldig aan. Het lijkt mij niet denkbeeldig dat menig politicus af en toe een blik werpt in de door dr. J.P. Guépin in Schokkende Redevoeringen verzamelde speeches van groten der aarde. Al grasduinend zijn vooral Churchill, Kennedy en Martin Luther King bronnen van inspiratie, om het zo maar uit te drukken. Niet in het boek, want dat is van vóór 2000, staan de vele en veelal magistrale redevoeringen van Obama. Wie meer dan oppervlakkig politieke speeches leest, ontdekt vooral van hem minstens echo's in de huidige politieke betogen. En wat dan nog. Beter goed gejat dan slecht verzonnen. Want zelfs de genoemde grootmeesters van het woord hadden, zoals Guépin aangeeft, 'last' van uitspraken van hun voorgangers. Ik zou hier dan ook minder een punt van maken als dit soort pietluttigheden niet de kapstok lijkt te zijn om de kwaliteit van het optreden in de Tweede Kamer te bepalen.