article
1.6488698
OPINIE - Peter van Bommel is apotheekhoudend huisarts in Vessem. Hij vindt dat mensen vaak onterecht angstig worden gemaakt voor bijwerkingen van medicijnen.
Opinie - Liever het medicijn mét de bijwerking
OPINIE - Peter van Bommel is apotheekhoudend huisarts in Vessem. Hij vindt dat mensen vaak onterecht angstig worden gemaakt voor bijwerkingen van medicijnen.
http://www.ed.nl/mening/opinie-liever-het-medicijn-m%C3%A9t-de-bijwerking-1.6488698
2016-10-04T08:01:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.4725811.1421870702!image/image-4725811.jpg
Eindhoven,Medicijnen,Opinieartikel,hermes
Mening
Home / Mening / Opinie - Liever het medicijn mét de bijwerking

Opinie - Liever het medicijn mét de bijwerking

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  OPINIE - Peter van Bommel is apotheekhoudend huisarts in Vessem. Hij vindt dat mensen vaak onterecht angstig worden gemaakt voor bijwerkingen van medicijnen.

  Als apotheekhoudend huisarts in de woonplaats van Jan Ramakers voel ik me geroepen om te reageren op zijn ingezonden brief van 1 oktober. Met name zijn citaat van Nobelprijswinnaar Linus Pauling schiet mij in het verkeerde keelgat: 'Ik heb liever een aandoening dan de bijwerking van de pillen'.

  Behandelbare ziekten
  Vóór mijn start als huisarts in Vessem heb ik acht jaar in Pakistan, Oeganda, Irak en Malawi gewerkt. Ik heb daar honderden mannen, vrouwen en kinderen zien sterven aan behandelbare ziekten zoals diarree, longontsteking, malaria en hersenvliesontsteking, als gevolg van het niet beschikbaar zijn van medicijnen. Deze mensen zouden graag 'de pillen' gehad hebben. Ook nu in mijn eigen praktijk heb ik patiënten met ernstige aandoeningen die gezonder én langer kunnen leven door het gebruik van medicijnen. Medicijnen zijn zeer vaak effectief, maar hebben ook onlosmakelijke bijwerkingen. Deze bijwerkingen moeten we serieus nemen, maar ze worden regelmatig overdreven. Daarbij worden patiënten onterecht angstig gemaakt.

  Als medicatie nodig is, probeer ik dit verantwoord voor te schrijven. Hierbij volg ik de wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen van het Nederlands Huisartsen Genootschap. En ik doe dit altijd in overleg met de patiënt. Chronische gebruikers van medicijnen worden een aantal malen per jaar gezien door de huisarts of praktijkondersteuner, waarbij naar de werking én bijwerking van de medicijnen wordt gekeken. Tenslotte worden patiënten die meer dan vijf medicijnen gebruiken bezocht door een apotheker. Met de patiënt wordt het medicijngebruik bekeken en daarna volgen eventuele adviezen.

  Excessen
  De argwaan bij patiënten jegens medicijnen kan ik me voorstellen na alle excessen in de farmaceutische industrie, de preferentie- maatregelen van de ziektekostenverzekeraars en de soms sensationele berichtgeving van de media.

  Ik ben het wel eens met de eindconclusie van Ramakers. De dokter moet luisteren naar de patiënt met vragen over zijn medicijnen en met hem het gesprek aangaan. De nadelen maar ook de voordelen van medicijnen dienen besproken te worden. Zodat de patiënt de juiste afweging kan maken voor zijn gezondheid. Zonder daarbij het kind met het badwater weg te gooien.