article
1.6405569
OPINIE - De auteur Frank Willems komt uit Bladel.
Opinie - Minister verkwanselt medisch beroepsgeheim
OPINIE - De auteur Frank Willems komt uit Bladel.
http://www.ed.nl/mening/opinie-minister-verkwanselt-medisch-beroepsgeheim-1.6405569
2016-09-17T08:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.4523364.1410189767!image/image-4523364.jpg
Bladel,Zorg,Tweede Kamer,Arts,Opinieartikel,hermes
Mening
Home / Mening / Opinie - Minister verkwanselt medisch beroepsgeheim

Opinie - Minister verkwanselt medisch beroepsgeheim

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  OPINIE - De auteur Frank Willems komt uit Bladel.

  In de krant van 14 september volop aandacht voor de nieuwe donorregistratie en een stuk over hoe bedrijven je volgen als je je pc, smartphone en tablet gebruikt. Maar geen woord over een ander wetsvoorstel dat de dag ervoor in de Tweede Kamer werd behandeld. Het gaat hierbij om het door de minister van Volksgezondheid gewenste einde van het medisch beroepsgeheim.

  Wat is namelijk het grote probleem dat opgelost moest worden? Fraude. In 2015 is er voor maar liefst 11 miljoen euro aan fraude geconstateerd. 0,015 procent van de Nederlandse zorgkosten. Van die 11 miljoen is 9,6 miljoen euro fraude gepleegd door zorgverleners en tussenpersonen in de zorg. Dus de overige 1,4 miljoen (0,002 procent) is fraude door zorgnemers.

  Te ver
  Natuurlijk moet fraude hard aangepakt worden. Maar om commerciële verzekeraars daarbij inzage te verstrekken in uw medische geheimen, gaat een grote stap te ver. Het wetsvoorstel is door een Kamermeerderheid van VVD, PvdA, CDA, SGP en PVV aangenomen. Verzekeraars krijgen, als de wet actief wordt, bij het vermoeden van fraude het recht om uw medische dossier in te zien. Zij moeten u dan wel binnen drie maanden, nadat zij een en ander hebben opgevraagd, daarvan in kennis stellen.

  Om het geheel nog wat logischer te maken, zo meldt de site Joop.nl, heeft minister Edith Schippers de Rotterdamse Erasmus Universiteit eerder opdracht gegeven onderzoek naar deze kwestie te doen. De onderzoekers concludeerden dat een wetswijziging helemaal niet nodig is om fraude op te sporen.

  Minister Schippers en met haar een meerderheid van de Tweede Kamer gedraagt zich als de vermaledijde reclamebedrijven op internet die achter uw persoonlijke gegevens aan zitten.

  Geruisloos
  Ergert u zich nu al aan de advertenties van al die rode bolides, omdat u er eens op internet naar keek? Als Schippers haar big data-politiek nog even verder door mag trekken, krijgt u straks een telefoontje als u met pin afrekent bij de cafetaria met de boodschap dat dat op basis van uw medische dossier toch niet zo verstandig is.

  Om op deze manier het medisch beroepsgeheim van artsen te omzeilen en het geheim van uw eigen medische dossier te verbreken, is al erg. Maar dat het zo geruisloos aan ons voorbij gaat, is misschien wel zorgelijker. Tegen vervelende internetjongens kun je je met wat technische snufjes nog wel wapenen. Tegen de overheid, die het in een wet verankert, niet.

  Het voorstel moet nog wel door de Eerste Kamer. Ik hoop dat de nestors van de vaderlandse politiek beter begrijpen om welk grondrecht het hier gaat.