article
1.6382969
OPINIE - De auteur Ton Geerts is oud-raadslid in Eindhoven.
Opinie - Naar grote stad met deelraden
OPINIE - De auteur Ton Geerts is oud-raadslid in Eindhoven.
http://www.ed.nl/mening/opinie-naar-grote-stad-met-deelraden-1.6382969
2016-09-13T08:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.5782413.1456935515!image/image-5782413.JPG
Eindhoven,Gemeentelijke samenwerking,Opinieartikel,hermes
Mening
Home / Mening / Opinie - Naar grote stad met deelraden

Opinie - Naar grote stad met deelraden

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Letty Demmers
   Fotograaf
  OPINIE - De auteur Ton Geerts is oud-raadslid in Eindhoven.

  Met alle respect voor Letty Demmers als voorzitter van de commissie die een advies heeft uitgebracht over de bestuurlijke toekomst van Nuenen blijft het voorstel tot samenvoeging van Nuenen en Son en Breugel vlees noch vis. Zeker als ook de gemeente Eindhoven 'bovengemeentelijke taken' van alle omliggende dorpen erbij krijgt. En helemaal als er gesuggereerd wordt om een extra bestuurslaag hiervoor in te bouwen. Dat hebben we toch al gehad?

  Laagdrempelige democratie
  Dat er nieuwe bestuursvormen nodig zijn is juist, maar dan vooral om het democratisch gehalte met moderne communicatietechnieken te verbeteren. Het zou beter zijn om een grootstedelijke samenvoeging in te zetten met daarin plaats voor laagdrempelige democratie waarbij burgers zelf meebepalen hoe hun omgeving er uit ziet en hoe hun voorzieningen vorm worden gegeven en waarbij tegelijkertijd alle burgers van het 'groter Eindhoven' op democratische wijze betrokken blijven bij de totale inrichting en toerusting van de stad.

  Potentie
  Ik ben wel benieuwd of raadsleden en wethouders over hun schaduw kunnen springen en hun eigen belangen zoals macht en invloed durven negeren. Denk je eens in zo'n grotere stad met bijna 400.000 inwoners gepaard aan de economische potentie die we hier al hebben. Dan heb je in Den Haag wat in de pap te brokkelen. Dan kun je pas echt grootstedelijke voorzieningen optuigen en uit het gemeentefonds een echte bijdrage krijgen. Ook heel goed voor Son en Breugel, Nuenen, Geldrop-Mierlo, Waalre, Veldhoven en Best.

  En ja, zo'n 'groter Eindhoven' met stadsdeelraden kost wat, maar democratie is nu eenmaal duur. Durven alle gemeenten rond Eindhoven en Eindhoven zelf hun eigen toekomst te maken?