article
1.6363410
OPINIE - Gerben Welling woont in Eindhoven en is werkzaam in de zorg. Hij is de auteur van dit opinie artikel.
Opinie - Neem de drempel tot zorg weg
OPINIE - Gerben Welling woont in Eindhoven en is werkzaam in de zorg. Hij is de auteur van dit opinie artikel.
http://www.ed.nl/mening/opinie-neem-de-drempel-tot-zorg-weg-1.6363410
2016-09-09T08:15:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6363411.1473407317!image/image-6363411.JPG
Eindhoven,Opinieartikel,hermes
Mening
Home / Mening / Opinie - Neem de drempel tot zorg weg

Opinie - Neem de drempel tot zorg weg

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Medicijnen vallen onder het eigen risico van de zorgverzekering. Foto Lex van Lieshout/ANP
  OPINIE - Gerben Welling woont in Eindhoven en is werkzaam in de zorg. Hij is de auteur van dit opinie artikel. 

  Sinds de invoering ervan in 2008 is het wettelijk vastgestelde eigen risico in de zorg gestegen van 150 naar 385 euro. Er gaan steeds meer stemmen op om het eigen risico af te schaffen.

  De verkiezingscampagne is van start gegaan. Tal van partijen hebben in hun verkiezingsprogramma staan dat het eigen risico in de zorg moet worden afgeschaft. Er wordt gepleit voor een Nationaal Zorgfonds. Deskundigen geven hun commentaar, op Twitter zijn ware debatten over het wel en wee van het eigen risico. Te veel voor 140 tekens, tijd voor een breder verhaal.

  Afschaffen van het eigen risico kost 3,7 miljard. Hoe betalen we dat? Als we het willen, doen we dat. Herverdelen van de kosten kan via de directe belastingen of inkomensafhankelijke premie.

  Het verplichte eigen risico is voor iedereen ouder dan 18 jaar gelijk en bedraagt dit jaar 385 euro. Voor sommige zorg is het niet van toepassing, bijvoorbeeld de huisarts. In de geschiedenis van de eigen bijdrage voor zorg zie je iedere keer andere pogingen om remgeld te hanteren. Het 'specialistengeeltje', de 'medicijnknaak' en het eigen risico dus.

  Bijzonder is dat we zo weinig weten over het echte effect. Denken mensen inderdaad langer na voordat ze naar de dokter gaan? Voor sommigen zal dat zeker gelden. Het systeem an sich is al pervers. Bezoek aan de huisarts is 'gratis'. Word je doorverwezen, dan zeg je niet snel 'dat moesten we maar eens niet doen dokter'. Je hebt nauwelijks nog een keuze. Terecht zeggen mensen dat een eigen risico een financiële straf op ziekte is.

  Voorkom onnodige zorg door te investeren in de communicatie. Stel de huisarts in staat meer tijd te besteden aan de patiënt zodat hij kan uitleggen waarom de scan of foto niet hoeft. Dit is een zinvolle investering.

  Naast het verplicht eigen risico is het mogelijk het bedrag vrijwillig te verhogen met maximaal 500 euro. Hiervoor krijg je een lagere premie als bonus, de lagere premie weegt niet op tegen de meerkosten als je zorg consumeert. De besparing ligt in de orde van 200 euro. Het hoge eigen risico vormt een serieuze bedreiging voor de toegang tot de zorg. Je denkt niet dat je ziek wordt. Een klein ongelukje, even naar de SEH en hup, 885 euro aftikken. Als je dat niet hebt kunnen sparen, is dat erg veel geld.

  Voor mensen met een laag inkomen kan de eigen bijdrage een forse drempel vormen om zorg te krijgen. Bij Pauw werden drie chronisch zieken geïnterviewd, alle drie inkomen op bijstandsniveau, alle drie konden ze zich de zorgkosten niet veroorloven.

  In het twitterdebat wordt gezegd dat we een goede toegankelijke zorg hebben. Macro is dat correct. Ten opzichte van andere Europese landen hebben we een lage eigen bijdrage, maar is dat een argument om dit ook in Nederland te verhogen? De hoge inkomens betalen al zoveel meer dan de lage inkomens, is een stelling die door tegenstanders van het afschaffen van het eigen risico in de strijd wordt gegooid.

  Er zijn mensen die erg veel zorg gebruiken. Zijn zij er zelf, door hun manier van leven, schuldig aan dat ze ongezond zijn? We weten allemaal dat levensstijl door velen nauwelijks te beïnvloeden is. Goed wonen, goed werk, gezond eten zijn belangrijke randvoorwaarden om gezond te blijven. Toegang tot de zorg, bijdragen op basis van draagkracht is voor mij gewoon een kwestie van fatsoen. Samen moeten we ervoor zorgen dat iedereen de noodzakelijke zorg kan krijgen en betalen. In een fatsoenlijk land als het onze is dat mogelijk.