article
1.6321142
OPINIE - De auteur Jan van Grinsven komt uit Best.
Opinie - Onzalig idee van afvalscheiding
OPINIE - De auteur Jan van Grinsven komt uit Best.
http://www.ed.nl/mening/opinie-onzalig-idee-van-afvalscheiding-1.6321142
2016-08-31T08:30:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6299339.1472545131!image/image-6299339.JPG
Best,Opinieartikel,Afval,hermes
Mening
Home / Mening / Opinie - Onzalig idee van afvalscheiding

Opinie - Onzalig idee van afvalscheiding

Foto's
1
Reacties
Reageer
  OPINIE - De auteur Jan van Grinsven komt uit Best.

  In het ED van 27 augustus las ik het onzalige idee van de gemeente Best om het huisafval voortaan gescheiden aan te leveren en op te halen. Gelukkig is hier een proefperiode in een van de wijken aan vooraf gegaan alsmede een gedegen studie en onderzoek. Dus denk je: dat zit helemaal goed. Nou, dat zit volgens mij helemaal niet goed.

  Mij bekroop al bij de start van de 'proef' in De Leeuwerik het gevoel dat het een farce was en dat dit besluit al was genomen. Ik kan mij namelijk niet voorstellen dat iemand met een dosis gezond verstand (wethouder Peet van de Loo) tot dit voorstel komt. Je zou haast denken dat hij er zelf bij gebaat is, dus bijvoorbeeld de fabrikant is van de kliko's.

  Praktische problemen
  Hoe haal je het in je hoofd om een gezin op te zadelen met een serie kliko's en zakken voor oud papier, tuinafval, etensresten, plastic, blik, verpakkingsmateriaal, luiers of incontinentiemateriaal? Ik zou de batterijen en het glas nog bijna vergeten. Ik denk meteen aan twee praktische problemen: hoe kan een gezin in een rijtjeswoning met een doorsnee tuin al die bakken plaatsen? Wat blijft er dan nog aan tuin over? Maar ook: hoe weet je nog wanneer welke kliko opgehaald wordt? Ik ben ervan overtuigd dat een werkgroepje van een aantal Bestse burgers met een gemiddeld portie verstand aan creatievere oplossingen was gekomen dan wat Van de Loo en onderzoeker Ellen Logtens hebben bedacht.

  Daarnaast verbaast het mij dat het nieuwe systeem van de gemeente Best compleet afwijkt van de koers die Eindhoven, Geldrop- Mierlo en Valkenswaard varen. Zij kiezen er namelijk voor het afval pas te scheiden in de fabriek.

  Kosten
  Het geweldige plan van Van de Loo brengt natuurlijk bij de aanschaf van al die kliko's ook nog eens een aanzienlijk bedrag aan kosten met zich mee. Voor je oude kliko's krijg je natuurlijk niets terug en voor de nieuwe betaal je een godsvermogen. Daarnaast moeten er drie keer zoveel ophaalwagens rondrijden, informatiemateriaal en ophaalkalenders ontwikkeld, gedrukt en verspreid worden, enz. Tel maar uit wat dat allemaal kost.

  Ik ga er dan ook maar van uit dat de afvalstoffenheffing bij het nieuwe systeem niet omlaag maar omhoog zal gaan. Dat eerste zou heel terecht zijn, want de burgers doen namelijk het werk van het afvalverwerkingsbedrijf. Maar ik verwacht eerder dat deze zullen stijgen. Ik zou mevrouw Logtens willen adviseren nog eens een nieuwe berekening te maken, want een vermindering van de hoeveelheid restafval met 80 procent, dat gelooft toch geen hond! Het afval is er gewoon, het wordt alleen anders aangeleverd. Wellicht heeft zij bepaalde verzamelplaatsen van afval over het hoofd gezien… En zeker vanuit dit oogpunt - daling met 80 procent - zou een daling van de afvalstoffenheffing niet meer dan terecht zijn. Er wordt 80 procent minder opgehaald, dan kunnen de kosten toch ook met 80 procent naar beneden. Een goed onderwerp voor een nieuw onderzoek.