article
1.6251641
OPINIE - De auteur, Frank Franzen uit Eindhoven, vindt het raar dat sporters God danken voor hun prestaties.
Opinie - Raar dat sporters vaak God bedanken
OPINIE - De auteur, Frank Franzen uit Eindhoven, vindt het raar dat sporters God danken voor hun prestaties.
http://www.ed.nl/mening/opinie-raar-dat-sporters-vaak-god-bedanken-1.6251641
2016-08-09T07:50:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6251665.1470728917!image/image-6251665.JPG
Eindhoven,Marathon,Rio2016,hermes
Mening
Home / Mening / Opinie - Raar dat sporters vaak God bedanken

Opinie - Raar dat sporters vaak God bedanken

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Een marathonloper dankt God. Foto ANP
  OPINIE - De auteur, Frank Franzen uit Eindhoven, vindt het raar dat sporters God danken voor hun prestaties. 

  De Olympische Spelen zijn in volle gang en de voetbalcompetitie is weer begonnen. Op tv word ik weer geconfronteerd met het merkwaardige gedrag van sommige sporters die God of Allah bedanken, nadat ze gescoord of gewonnen hebben. Het merkwaardige zit er in dat als het waar is, dit betekent dat ze vals hebben gespeeld. Niet de beste heeft gewonnen, maar de persoon die Gods genade is welgevallen.

  Ik blijf het een raar idee vinden dat God op z'n wolk zit toe te kijken en vervolgens alle betere sporters en teams bewust laat verliezen. Het zou religieus geïnspireerde onrechtvaardigheid zijn, maar de godsdienstige sporter schijnt zich daar helemaal niet van bewust te zijn. Maar ook het publiek en de scheidsrechters schijnen hiervoor blind te zijn. Iedere sporter die dit gedrag vertoont, zou op een fluitconcert getrakteerd moeten worden, omdat hij gelooft in deze schaamteloze voortrekkerij.

  Nu vertonen gelovigen wel vaker uiterst curieus gedrag. Bij rampen met honderden doden zien we regelmatig de enige overlevende God bedanken voor zijn of haar wonderbaarlijke redding. Terwijl een uitgebreide aanklacht toch meer op z'n plaats zou zijn.

  Medicijnen mogen pas voorgeschreven worden als is aangetoond dat ze meer mensen helpen dan het geval zou zijn als we een placebo hadden gegeven. Bij God werkt het precies andersom: juist omdat hij niemand helpt, op die ene uitzondering na, wordt hij geroemd om zijn werk. Hoe meer doden, des te groter het wonder van de enige overlevende. Volgens mij is het tijd voor een ernstig gesprek met de psychiater.