article
1.6451169
OPINIE - Jochem van den Bogaard is burgercommissielid voor D66 in Helmond.
Opinie - Slechte plaats voor geitenhouderij
OPINIE - Jochem van den Bogaard is burgercommissielid voor D66 in Helmond.
http://www.ed.nl/mening/opinie-slechte-plaats-voor-geitenhouderij-1.6451169
2016-09-27T07:51:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.4285718.1409820387!image/image-4285718.jpg
Helmond,Opinieartikel,Ziekte,Geitenhouderij,hermes
Mening
Home / Mening / Opinie - Slechte plaats voor geitenhouderij

Opinie - Slechte plaats voor geitenhouderij

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  OPINIE - Jochem van den Bogaard is burgercommissielid voor D66 in Helmond. 

  Inmiddels zijn we alweer twee maanden verder na mijn eerste schrijven over de mogelijke komst van een geitenhouderij met 2.500 geiten aan de rand van Dierdonk. D66 Helmond is hier van het begin af aan zeer kritisch over geweest. Het belangrijkste argument hiervoor is het gezondheidsrisico. Denk aan een nieuwe uitbraak van Q-koorts of vergelijkbare dierziekten die naar een mensziekte kunnen muteren.

  Grote delen van Helmond liggen binnen de besmettingszone van 5 kilometer. De vrees voor de gezondheid wordt aangewakkerd omdat het geitenbedrijf, dat nu aan de Grotelseheide is gevestigd, indertijd een van de besmettingsbronnen was van de Q-koorts.

  Verkeerssituatie
  Andere argumenten zijn de uitstoot van fijnstof, de stankoverlast, logistieke problemen en gevaarlijke verkeerssituaties. Bij de voorgenomen locatie is veel te weinig ruimte voor vrachtwagens om te draaien en keren. Er is sprake van een locatie met veel omwonenden. Een andere locatie in het buitengebied, ver van woonwijken, is logischer en beter.

  D66 Helmond heeft via een motie het college opgeroepen om er alles aan te doen om de vestiging van een geitenhouderij aan de Muizenhol tegen te houden. Deze motie werd door alle partijen en het college omarmd.

  Bestemmingsplan
  Hiermee is de strijd niet gestreden, want de gemeente is geen 'actiepartij' en het gaat hier om een locatie op het grondgebied van de gemeente Gemert-Bakel. Bovendien is volgens het bestemmingsplan een geitenhouderij mogelijk. We gaan er echter alles aan doen om de vestiging op deze locatie tegen te houden. Hopelijk zet de gemeente Gemert-Bakel ook de gezondheid bovenaan.