article
1.6153257
OPINIE - De auteur Gerrit Kok komt uit Waalre,
Opinie - Slimme wijk Nelissen gedoemd te mislukken
OPINIE - De auteur Gerrit Kok komt uit Waalre,
http://www.ed.nl/mening/opinie-slimme-wijk-nelissen-gedoemd-te-mislukken-1.6153257
2016-06-30T08:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6136153.1466765499!image/image-6136153.jpg
Helmond,Technologie,Opinieartikel,hermes
Mening
Home / Mening / Opinie - Slimme wijk Nelissen gedoemd te mislukken

Opinie - Slimme wijk Nelissen gedoemd te mislukken

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Hoogleraar aan de TU/e Elphi Nelissen droomt van een slimme wijk in Helmond.
   Fotograaf
  OPINIE - De auteur Gerrit Kok komt uit Waalre,

  De toekomstvisie van TU/e-professor Elphi Nelissen krijgt, zo lijkt het, dan toch gestalte in Helmond (ED 28 juni). Brandevoort krijgt nieuwe buren. Niet zo maar buren, maar geselecteerde buren in een nieuwe slimme wijk. De gemeente Helmond ziet zich verlost van onverkoopbare bouwgrond en de TU/e mag er experimenteren.

  App
  Het wordt er druk. Met ict'ers bijvoorbeeld die het geluid van brekend glas in software moeten vastleggen. Onderscheid tussen brekend vensterglas door een inbreker en een brekend wijnglas op het terras hoeft niet gemaakt te worden, daar komt een alert-app voor. De app waarschuwt de buurman om poolshoogte te gaan nemen bij het gerinkel. Maar misschien is hij wel niet thuis, dan mist hij een inbreker of, als het loos alarm is, een glas wijn.

  Duurzaam
  Er moet een transferium komen voor de overstap, want auto's met verbrandingsmotoren komen er niet in. De elektrische leenauto's moeten geregistreerd, gecontroleerd en schoongemaakt worden na ieder gebruik: werkgelegenheid in alle sectoren te over. Mogen we ook van die leenauto voor ons huis de accu leegtrekken voor huishoudelijke energie als de zon even niet schijnt? Wel even registreren. We gaan alles delen: energiebronnen, auto's, zwembaden, ja zelfs onze lifestyle. We worden onthaast, de vaart gaat er uit. Duurzaam en energie-neutraal wordt het. Gaat de eindafrekening naar de overheid (dus naar ons)?

  Onwerkbaar
  Dat we de technologie meer moeten gebruiken om onze samenleving prettiger, leefbaarder en socialer te maken, is evident. Dat we dat willen afdwingen met strikte regels en een geforceerd samen-delen, is onwerkbaar en gedoemd te mislukken. Daarop hoeven we de geschiedenisboekjes maar na te slaan.