article
1.6289321
OPINIE - Conny Havenaar is lid van Buurtplatform Djept/Heerbaan in Veldhoven. Zij heeft dit opinie artikel geschreven.
Opinie - Veldhoven, bouw meer sociale huurwoningen
OPINIE - Conny Havenaar is lid van Buurtplatform Djept/Heerbaan in Veldhoven. Zij heeft dit opinie artikel geschreven.
http://www.ed.nl/mening/opinie-veldhoven-bouw-meer-sociale-huurwoningen-1.6289321
2016-08-24T08:18:18+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.4437854.1466165008!image/image-4437854.jpg
Veldhoven,Huurwoning-Huur,hermes
Mening
Home / Mening / Opinie - Veldhoven, bouw meer sociale huurwoningen

Opinie - Veldhoven, bouw meer sociale huurwoningen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  OPINIE - Conny Havenaar is lid van Buurtplatform Djept/Heerbaan in Veldhoven. Zij heeft dit opinie artikel geschreven.

  Zorgen over de beschikbaarheid van voldoende huurhuizen nu ook statushouders moeten worden gehuisvest. De huisvesting van statushouders in Veldhoven roept nogal wat emoties op. Dit blijkt ook uit de open brief van wethouder Marienne van Dongen namens het gehele college (ED 30 juli). Niets aan het plan deugt volgens een deel van de omwonenden, aldus de wethouder. Daar wil ik, als een van die omwonenden, graag op reageren.

  De gemeente moet een noodoplossing treffen. Zeker voor de korte termijn. Er ligt een taakstelling vanuit de overheid waaraan moet worden voldaan. Tijdens de raadsvergadering en het vervolg daarop hebben betrokken Veldhovenaren keer op keer laten blijken hoe begaan ze zijn met het lot van oorlogsvluchtelingen. Maar ze zijn ook kritisch. De gemeente heeft in al haar plannen kwaliteit hoog in het vaandel staan. En laat daar nu net het probleem zitten. Want willen wij tot in lengte van jaren mensen huisvesten in noodhuisvesting?

  Gezinshereniging
  'Nood breekt wet', aldus de wethouder. Het is de bedoeling dat men maximaal twee jaar in een unit woont en daarna doorstroomt, eventueel na gezinshereniging, naar een reguliere huurwoning. Maar zijn die woningen er dan over twee jaar en wat is de lange-termijnvisie van de gemeente? Op deze vraag komt, ook na herhaald aandringen, geen bevredigend antwoord.

  De verantwoordelijke wethouder zegt letterlijk dat hij hoopt te gaan bouwen in Zilverackers in 2018. Het zou dan gaan om circa 500 sociale huurwoningen in een tijdsbestek van twaalf jaar, terwijl er vóór de crisis een kleine 1.000 gepland waren – zonder rekening te houden met de extra instroom van vluchtelingen.

  Na lezing van een artikel in het ED van 28 juli over de extra bouwplannen van de gemeente Eindhoven, ten koste van de nieuwbouwprojecten in de omliggende gemeenten, zal de hoop wel vervlogen zijn. Hoop is geen strategie, dat blijkt maar weer.

  De zorg van veel bewoners is dat deze noodhuisvesting voor een periode van tien jaar de gemeente een vrijbrief geeft om een afwachtende houding aan te nemen voor wat betreft een structurele kwalitatieve oplossing. De wachttijd voor een woning in Veldhoven is al opgelopen naar acht jaar en er lijkt geen zicht op verbetering.

  Op kritische vragen hierover tijdens de informatiebijeenkomst zou snel een schriftelijke terugkoppeling komen, maar na twee maanden is er nog geen antwoord. Ook niet na herhaaldelijk vragen. In plaats van gewoon te doen wat is beloofd, besteedt het college zijn energie aan een open brief in het ED, waarin de bewoners eigenlijk van dwarsliggerij beschuldigd worden.

  College, neem een voorbeeld aan Bunnik en Zwolle, waar in overleg met de corporaties een versnellingsactie is opgestart voor de bouw van extra sociale huurwoningen. Deze plannen staan haaks op het kabinetsbeleid en passen niet binnen de regionaal gemaakte afspraken, maar men steekt zijn nek uit om de vluchtelingen passende woonruimte te bieden. Waarschijnlijk denken ze daar: 'Nood breekt wet'.