article
1.6203524
OPINIE - Maurice Vergeer is docent communicatiewetenschap aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij is de schrijver van dit opinie artikel.
Opinie - Virtuele hekwerken zullen niet werken
OPINIE - Maurice Vergeer is docent communicatiewetenschap aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij is de schrijver van dit opinie artikel.
http://www.ed.nl/mening/opinie-virtuele-hekwerken-zullen-niet-werken-1.6203524
2016-07-19T08:30:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.5496584.1448967477!image/image-5496584.jpg
Eindhoven,Opinieartikel,hermes
Mening
Home / Mening / Opinie - Virtuele hekwerken zullen niet werken

Opinie - Virtuele hekwerken zullen niet werken

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  OPINIE -  Maurice Vergeer is docent communicatiewetenschap aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij is de schrijver van dit opinie artikel. 

  Belhamels op YouTube vragen om het bijbrengen van mediawijsheid op school en een ouder die zijn kind goed opvoedt.Jongeren hebben veel vrije tijd om zich te ontplooien. Dat is belangrijk. De een gaat voetballen, de ander knutselt graag en een enkeling gaat treinsurfen en zet de video ervan op YouTube. Weer is er ophef over de nieuwe media. Natuurlijk, de vloggende treinsurfer Willem Vink had dat niet moeten doen. Gevaarlijk en slecht voorbeeld. Maar dat jongeren de grenzen verkennen van wat kan en niet kan, is de normaalste zaak van de wereld. Onwenselijk gedrag wordt meestal gecorrigeerd door ouders, docenten en een enkele keer door de politie en rechter.

  Belhamels
  Vroeger, toen er nog maar twee Nederlandstalige tv-zenders waren en internet alleen voor militaire doeleinden werd gebruikt, waren er ook belhamels op het speelplein. Maar die heb je ook nodig om te leren wat goed en wat slecht is. Zolang iemand ze maar vertelt wat goed en slecht is. Ouders en leraren zijn daar belangrijk in. Zij hebben het meeste contact met en de meeste invloed op kinderen. Maar ook de media spelen een rol. De kersverse vlogger wilde vooral meer views en extra abonnees voor zijn YouTubekanaal. Mede dankzij de aandacht van de traditionele nieuwsmedia is hem dat gelukt.

  Herinnert u zich Project X Haren nog? Ook daar nam de aandacht op sociale media pas toe nadat de traditionele media er zendtijd aan hadden geschonken. Moet de journalistiek het dan niet publiceren? Jawel, maar ze moet het ook niet groter maken dan het is. Het NOS Journaal is echt te veel eer. Maar ja, ook het Journaal wil meer kijkers trekken. Moet de video dan maar van YouTube worden gehaald? Getuige het aantal treinsurfvideo's hierop lijkt het er niet op dat YouTube daar een boodschap aan heeft. Er zijn gevaarlijker acties te zien, zoals de cinnamon challenge of de top van wolkenkrabbers beklimmen zonder zekering (die kan ik hier best noemen omdat de meeste jongeren toch geen krant meer lezen).

  Censuur
  Maar censuur is haalbaar noch wenselijk. Dan weet ik nog wel meer video's die geweerd moeten worden. En waar eindigt censuur? Begrijp mij goed: als kinderen ook gaan treinsurfen en het gaat fout, is dat heel erg. Maar de volstrekt veilige samenleving met hekken rond het spoor of virtuele hekken rond ongewenste media-inhoud lost het niet op. Meer mediawijsheid creëren op school en een ouder die zijn kind goed opvoedt en weet waar zijn kind naar kijkt op internet is vele malen belangrijker. En de vlogger? Met hem hoef je geen medelijden te hebben. Missie geslaagd: de publiciteit rond dit gedoe heeft hem meer views en abonnees opgeleverd en dus ook advertentie-inkomsten.

  O ja, ondanks de excuses van Willem aan Veolia staat de video nog steeds online, net als al die andere treinsurfvideo's.