article
1.6260080
OPINIE - De auteur Nanko Veenbrink woont in Veldhoven en is oud-rechercheur.
Opinie - Voor sommige misdrijven is levenslang nog te mild
OPINIE - De auteur Nanko Veenbrink woont in Veldhoven en is oud-rechercheur.
http://www.ed.nl/mening/opinie-voor-sommige-misdrijven-is-levenslang-nog-te-mild-1.6260080
2016-08-12T08:00:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.4283857.1428519235!image/image-4283857.jpg
Veldhoven,Opinieartikel,hermes
Mening
Home / Mening / Opinie - Voor sommige misdrijven is levenslang nog te mild

Opinie - Voor sommige misdrijven is levenslang nog te mild

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  OPINIE - De auteur Nanko Veenbrink woont in Veldhoven en is oud-rechercheur.

  Edwin S. heeft levenslang en zit al 23 jaar achter de tralies. 

  Hij heeft in 1992 tijdens een woninginbraak de 69-jarige bewoner Frans Suy doodgeschoten. De echtgenote van het slachtoffer werd ook neergeschoten maar overleefde zwaargewond de schietpartij. Rond die tijd heeft S. nog drie mensen beschoten.

  Levenslang is in Nederland ook echt levenslang en wordt ook niet zomaar opgelegd. Er komt nu van veel kanten verzet tegen deze gevangenisstraf. Het Europees Hof tikt Nederland op de vingers en stelt dat zelfs levenslang gestraften uitzicht moeten hebben op vrijheid.

  S. en ook zijn advocaat José Lindhout ruiken een kans om nu al naar de vrijheid te werken. S. moet per direct voor re-integratie in aanmerking komen. Het duo wil niet wachten tot er eventueel een wetswijziging komt die mogelijk maakt dat na 25 jaar zitten gratie kan worden gevraagd. Nee, S. heeft haast. Zijn argumenten zijn dat hij uit het gulden-tijdperk komt, nog nooit mobiel heeft gebeld en ook nog nooit een iPad heeft aangeraakt.

  Ik kom ook uit het gulden-tijdperk, ik heb wel mobiel gebeld en ik heb wel een iPad aangeraakt, maar ik heb nog nog nooit iemand doodgeschoten!

  Onmetelijk leed
  Nabestaanden van Suy moeten bij de besluitvorming betrokken worden als het gaat om de re-integratieplannen van de moordenaar. Edward Kleine was de veroorzaker van een dodelijke aanrijding (2005) in Alabama (VS) en kreeg 30 jaar gevangenisstraf. Kleine kwam pas vervroegd vrij nadat de moeder van het dodelijke slachtoffer haar goedkeuring had gegeven. Kleine heeft elf jaar gezeten.

  De hedendaagse realiteit is dat niet-betrokken mensen beslissen over leed dat zij niet eens bij benadering kunnen bevatten. Zogenaamde deskundigen hebben uit de boeken geleerd dat levenslang wel wat aan de lange kant is. Zij zouden zich moeten realiseren dat er misdrijven gepleegd worden (dubbele kindermoord, weloverwogen moorden, baby- en kindermisbruik gevolgd door moord etc.) die met een levenslange gevangenisstraf nog zwaar onder-bestraft worden.

  Het moge duidelijk zijn dat ik geen tegenstander ben van een levenslange gevangenisstraf. Mogelijk ben ik bevooroordeeld omdat een aantal misdrijven nog sterk op mijn netvlies zitten en ik het onmetelijke leed, veroorzaakt door moordenaars, van zeer nabij heb meegemaakt.