article
1.6095830
OPINIE - De auteur is Arie van der Harst uit Son en Breugel.
Opinie - Vrijheid om wat ander heilig is te beledigen
OPINIE - De auteur is Arie van der Harst uit Son en Breugel.
http://www.ed.nl/mening/opinie-vrijheid-om-wat-ander-heilig-is-te-beledigen-1.6095830
2016-06-10T07:58:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.4734132.1422352666!image/image-4734132.jpg
Eindhoven,Islam,Opinieartikel,hermes
Mening
Home / Mening / Opinie - Vrijheid om wat ander heilig is te beledigen

Opinie - Vrijheid om wat ander heilig is te beledigen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  OPINIE - De auteur is Arie van der Harst uit Son en Breugel.

  Vroeger hingen in openbaar vervoermiddelen geëmailleerde bordjes met teksten als 'Verboden te spuwen' en 'Verboden te vloeken', artikel zoveel van het wetboek van strafrecht. Spuwen mag nog steeds niet, maar vloeken is toegestaan. Binnenkort zeker, als D66 en SP (of is het GroenLinks?) erin slagen het verbod op vloeken in het wetboek te schrappen. Hoe komen ze erbij? Gaan de verruwing en respectloosheid nog niet ver genoeg?

  Respect
  We praten graag over normen en waarden. Daar hoort respect voor een andermans geloof of afkomst bij. Vrijheid van meningsuiting is een waardevol goed. Maar mag dat een vrijbrief zijn voor het beledigen van mensen met andere opvattingen of religies dan de onze? Dezelfde partijen ijveren ervoor ook het verbod op belediging van een bevriend staatshoofd uit het wetboek te halen. Betekent vrijheid van meningsuiting dat Charlie Hebdo en andere satirische bladen ongeremd de spot mogen drijven met zaken die andere burgers heilig zijn? Erdogan lijkt mij een vreselijke man, maar hem pedofiel en geitenneuker noemen is respectloos. De kloof tussen oost en west wordt er alleen maar door verscherpt.

  Vrijheid van meningsuiting
  Het ergste is nog, dat de westerse pers en politiek schande roepen over de reacties van Turkije en de komiek Böhmermann verdedigen onder het motto van vrijheid van meningsuiting. Ja, als je God en bevriende staatshoofden vrijelijk mag beledigen, dan mogen die grappen over Mohammed en Erdogan natuurlijk ook. Volgens D66 hoort dat kennelijk bij onze normen en waarden…