article
1.6800621
OPINIE - Ralf Bodelier uit Tilburg leidt de Nederlandse World's Best News beweging. Hij is de auteur van dit opinie artikel.
Opinie - We verwoesten aarde niet
OPINIE - Ralf Bodelier uit Tilburg leidt de Nederlandse World's Best News beweging. Hij is de auteur van dit opinie artikel.
http://www.ed.nl/mening/opinie-we-verwoesten-aarde-niet-1.6800621
2016-12-31T09:12:00+0000
http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.6800622.1483175240!image/image-6800622.jpg
Tilburg,Opinieartikel
Mening
Home / Mening / Opinie - We verwoesten aarde niet

Opinie - We verwoesten aarde niet

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De mensheid gaat eraan, aldus Stephan Hawking, maar Ralf Bodelier is meer van het goede nieuws.
   Fotograaf
  OPINIE - Ralf Bodelier uit Tilburg leidt de Nederlandse World's Best News beweging. Hij is de auteur van dit opinie artikel.

  Wij, mensen, zijn in staat om veel kapot te maken, maar we kunnen ook veel herstellen. Helaas domineerde één gedachte 2016: we verwoesten planeet aarde. De beroemde natuurkundige en ALS-patiënt Stephen Hawking was een van de meest opvallende verkondigers van deze boodschap. Hij voorspelt dat de menselijke soort de komende duizend jaar niet zal overleven. Onder meer kernoorlogen en een catastrofale klimaatverandering zullen een einde maken aan ons bestaan. Hawking raadde ons aan om een aantal nieuwe planeten op te zoeken.

  Het is een vreemde redenering, omdat we de problemen die we hier veroorzaken waarschijnlijk ook meenemen naar die verre planeten. Ook op Mars kunnen we een kernoorlog voeren. Dat velen Hawkings somberheid delen, is verklaarbaar. Wie nooit iets anders hoort dan dat we steeds meer oorlogen voeren, dat we zoveel CO2 uitstoten dat we onszelf frituren of dat we in rap tempo soorten uitroeien, moet Hawking wel gelijk geven. Maar dat gelijk heeft hij niet. De mens beschadigt de planeet niet alleen, maar herstelt haar ook weer. Zo voeren we minder oorlogen en in de oorlogen die we voeren, vallen minder doden. Historici rekenden uit dat de kans om in de oudheid door geweld om het leven te komen één op zes was. Vervolgens begon die kans af te nemen om in 2016 te eindigen op één op 41.000 wereldwijd. In Nederland is de kans op een gewelddadige dood nog maar één op 170.000. Vier continenten zijn vandaag vrijwel oorlogsvrij. Het grootste deel van alle ellende balt zich nu samen in één regio: in de wereld van de islam.

  Nu heeft Hawking het expliciet over kernoorlogen. Maar ook de kans daarop neemt af. In 1985, op het hoogtepunt van de Koude Oorlog, telde de wereld 62.000 kernwapens. In 2014 was dat aantal gedaald tot 16.000. De overige 46.000 zijn voor het grootste deel opgestookt in kerncentrales. In plaats van er de mensheid mee te vernietigen, werden ze gebruikt om er de mensheid mee te verwarmen en te verlichten.

  Dan de klimaatverandering, zonder meer een van de grote problemen van onze tijd. En ook al horen en lezen we er niets over, we boeken mooie successen in de strijd tegen de uitstoot van CO2. In 2016 is de groei van de CO2-uitstoot wereldwijd vrijwel gestopt. En dat terwijl de wereldeconomie flink is aangetrokken. De volgende stap is om de CO2-uitstoot te laten dalen. Dat gebeurt niet vanzelf. Door inspanningen van de milieubeweging, overheden en bedrijven werden in 2015 en wereldwijd maar liefst een half miljoen zonnepanelen per dag (!) geïnstalleerd. India, een ontwikkelingsland, opende vorige maand de grootste zonnecentrale ter wereld. En dan zijn de Akkoorden van Parijs nog niet eens uitgevoerd.

  Een van de meer zichtbare milieuproblemen is het uitsterven van soorten. Toch begon 2016 goed, met de bekendmaking dat de imposante zeekoe niet langer 'ernstig wordt bedreigd' net als de bultrugwalvis en de reuzenpanda. En in Europa verschijnen weer wolven. Het Amerikaanse Yellow Stone Park meldde dat de populatie grizzly bears sinds 1957 is verzesvoudigd. En in Azië groeide voor het eerst in honderd jaar het aantal tijgers in het wild. Ook dit alles was geen godsgeschenk. Het waren mensen, milieuorganisaties, overheden en bedrijven die besloten dat we sommige soorten niet mochten laten uitsterven. Aldus gebeurde.

  En daarom is de voorspelling van Stephen Hawking niet meer dan een slag in de lucht. Wij, mensen, zijn in staat om veel kapot te maken, maar we kunnen ook veel herstellen. En het is dat laatste wat we in toenemende mate doen. Hopelijk overleeft de slogan 'we verwoesten onze planeet' 2017 niet.