Volledig scherm
© Thinkstock

Minder kinderen uit huis geplaatst in Brabant

EINDHOVEN/HELMOND - Steeds minder Brabantse kinderen worden gedwongen uit huis geplaatst. Volgens Jeugdbescherming Brabant komt dat omdat er lokaal beter wordt samengewerkt.

Minder kinderen in de specialistische dure jeugdzorg en zo veel mogelijk voorkomen dat kinderen gedwongen uit huis werden geplaatst. Dat waren enkele belangrijke doelen achter de overheveling van de jeugdzorg van de provincie naar de gemeenten begin 2015. Met zorgteams dichter bij gezinnen kon eerder worden ingegrepen, was de gedachte.

Informatie van Bureau Jeugdzorg, dat sinds vorige week Jeugdbescherming Brabant heet, wijst erop dat dit nu zijn uitwerking krijgt in de cijfers.

Zorgteams
Sinds januari 2015 is het aantal uithuisplaatsingen in Noord-Brabant met maar liefst een kwart afgenomen tot 957 kinderen. Volgens directeur René Meuwissen van de provinciale organisatie komt dit door een intensieve samenwerking met lokale zorgteams.

"In de praktijk blijkt dat door de samenwerking met plaatselijke organisaties als WijEindhoven er minder snel specialistische jeugdzorg nodig is", zegt Meuwissen. "Hiermee voorkomen we dus dat de kinderen uit huis worden geplaatst."

Maatregelen
Specifieke cijfers over Zuidoost-Brabant heeft Jeugdbescherming Brabant niet paraat. Maar uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat in de 6 zes maanden van dit jaar de zogeheten zorgregio Zuidoost-Brabant een laag percentage jeugdbescherming heeft, waartoe deze gedwongen maatregelen behoren.

Lees het hele artikel dinsdag in het ED, via de digitale krant.

  1. Waterkwaliteit officiële zwemplekken in Zuidoost-Brabant 'uitstekend' (graphic)
    GRAPHIC

    Waterkwaliteit officiële zwemplekken in Zuid­oost-Bra­bant 'uitstekend'

    EINDHOVEN/HELMOND - De waterkwaliteit van officieel aangewezen zwemplekken als kustwateren, recreatieplassen en meren in Nederland wordt steeds beter. Kreeg in 2012 nog 67 procent van de Nederlandse zwemwateren het label 'uitstekend', vorig jaar was dit 75 procent. In 2016 was 95 procent van het zwemwater van minstens 'voldoende' kwaliteit en daarmee geschikt voor een verfrissende duik. In deze regio krijgen alle zwemplassen het oordeel 'uitstekend', alleen het Laco Strandbad in Nuenen moet het doen met een 'goed'.

poll

Het afsluiten van de Vestdijk komt de binnenstad van Eindhoven ten goede

Het afsluiten van de Vestdijk komt de binnenstad van Eindhoven ten goede

  • Eens (27%)
  • Oneens (73%)
2693 stemmen