Leen van Zuydam van Paviotto legt de laatste hand aan het kunstwerk Vissen in de oude stationstunnel in Eindhoven.
Volledig scherm
Leen van Zuydam van Paviotto legt de laatste hand aan het kunstwerk Vissen in de oude stationstunnel in Eindhoven. © Kees Martens/fotomeulenhof

Mozaïekkunst in stationstunnel Eindhoven gelegd (video)

EINDHOVEN - Het heeft wat moeite gekost maar dinsdag kon dan eindelijk het laatste stukje gelegd worden van de mozaïekkunstwerken in de oude stationstunnel in Eindhoven. Over 2 weken kunnen passagiers de monumentale passage ook echt betreden. En over de Vogels, Vissen en Herten lopen.

,,Het klonk zo simpel, maar het bleek een moeilijke klus", vertelt architect Luc Veeger die namens Arcadis het terugleggen van de kunstwerken uit 1954 heeft begeleid. Aanvankelijk dachten Arcadis, ProRail, NS en bouwer Heijmans dat de mozaïekjes er nog lagen, onder de bij een renovatie in de jaren negentig gelegde tegels. Maar uiteindelijk bleken ze opgeruimd bij die werkzaamheden. Toch wilde Veeger samen met restauratiespecialist Jitse de Hoogh alle monumentale elementen terugleggen. En dus volgde een speurtocht naar foto's van de werken van kunstenaar Jan Boon. De Hoogh bewerkt het resultaat zodat er reconstructies gemaakt konden worden.

Diersoorten
Het Nederlandse bedrijf Paviotto liet op basis daarvan in Italië de drie diersoorten namaken. Dinsdag was het aan Leen van Zuydam van Paviotto om de laatste grote 'lappen' mozaïek te leggen in de uitgespaarde vormen. Hier en daar werd het nog echt handwerk: ,,Het kan nooit echt op de millimeter goed gaan. Dan moeten we nog stukjes bijknippen", aldus Leen Boon (geen familie van de kunstenaar) van Paviotto. Boon is heel blij met het resultaat.,,Want dit is toch een prachtig visitekaartje."

2 weken
Reizigers kunnen er waarschijnlijk over 2 weken overheen lopen. Dan gaan de trappen bij de liften open en kan steeds een klein stukje tunnel - met mozaïek - betreden worden. In andere delen wordt dan nog gewerkt. Onder meer aan het kunstwerk van Daan Roosegaarde dat de hele achterwand beslaat.

Het heeft wat moeite gekost maar dinsdag kon dan eindelijk het laatste stukje gelegd worden van de mozaïekkunstwerken in de oude stationstunnel in Eindhoven.

Live Voetbal

home logo ExcelsiorEXC
EINDE
0-2
Willem IIWIL
away logo
home logo NECNEC
EINDE
0-1
Sparta RotterdamSPA
away logo
home logo sc HeerenveenHEE
EINDE
3-0
Roda JC KerkradeRJC
away logo