Martin Voorbij en Ljulja Predragovic bij de spaceboxen die bij het Spoelhuisje zijn geplaatst. Foto Kees Martens/fotomeulenhof
Volledig scherm
Martin Voorbij en Ljulja Predragovic bij de spaceboxen die bij het Spoelhuisje zijn geplaatst. Foto Kees Martens/fotomeulenhof

Nu weer aan de slag met programma in Spoelhuisje Eindhoven

EINDHOVEN – Na anderhalf jaar soebatten over een vergunning voor overnachtingsruimte, is het eindelijk zover. Het Inkijkmuseum heeft bij het Spoelhuisje aan de Dommelstraat drie spaceboxen gezet, afkomstig van de TU/e.

Martin Voorbij was lange tijd vooral bezig met het verkrijgen van een vergunning voor de overnachtingsmogelijkheden. Die waren nodig zodat de culturele activiteiten het hoofd boven water kunnen houden. Nu besteedt hij zijn energie weer aan de cultuuravonden met muziek en gedichten, taallessen voor expats, arbeidsmigranten en vluchtelingen (door Ljulja Predragovic), filmvoorstellingen en het microrestaurantje voor maximaal acht mensen.

Drie spaceboxen, afkomstig van de TU/e waar ze overbodig werden door afbouw van 'echte' huisvesting, zijn de afgelopen dagen geplaatst op de binnenplaats van het museumpje. Komend weekend verblijven de eerste gasten erin.

"Al moet er nog wel een en ander gebeuren", vertelt Voorbij. De polyesther spaceboxen moeten niet alleen ingericht en geverfd worden - ze krijgen een vriendelijk pasteltintje -, ook de riolering, het water en elektriciteit moeten aangesloten worden. De grote ramen kijken uit op de Effenaar en de restanten van de voormalige textielfabriek Vesters. Een fraai plekje, midden in de stad.

Voor de toekomst wil Voorbij "samen met alle betrokkenen werken aan een visie op het gebied, dus samen met de Effenaar, de Van Abbestichting en Trefpunt Groen."