Volledig scherm
© Philips

Oude en nieuwe wereld smelten samen bij Philips in Drachten

DRACHTEN - In een vloeiende beweging steekt de robot 2 tinnen draadjes verbonden met een printplaatje in minuscule gaatjes in de motor van het scheerapparaat. Keer op keer, zonder pauze. Een handeling die met de hand en het blote oog nauwelijks te doen is.

Vol bewondering en goedkeurend kijkt Binne Visser toe. "Dit zegt alles over waartoe een robot in staat is." Visser is directeur onderhoud en productietechniek bij de Philips-fabriek in Drachten. De passie voor techniek en innovatie spat er tijdens de rondleiding af bij de Fries, die 23 jaar geleden ziel en zaligheid heeft verkocht aan het concern.

Fabriek
De fabriek in Friesland heeft ongeveer 2.000 medewerkers. Een kleine 900 daarvan bedienen, controleren, onderhouden en vullen de zeker 260 assemblagerobots aan. Met 14 medewerkers is Philips in 1950 in Drachten begonnen met de productie van scheerapparaten. Drie jaar later telt de fabriek al 1000 arbeidskrachten. In 2007 wordt de stap gezet naar ook andere apparaten. Wat ontwikkeling betreft dan: verlichting die ontwaken ondersteunt, koffiezetters, haardrogers, stofzuigers en apparaten om lucht te zuiveren.

Inmiddels is Drachten 's werelds grootste productie- én ontwikkellocatie voor consumentenproducten, stelt Philips apetrots. Op jaarbasis verlaten miljoenen scheerapparaten de fabriek. Omzetcijfers worden niet gedeeld, maar 40 procent van de totale uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling in Noord-Nederland wordt door Philips Drachten opgebracht.

Lees het hele verhaal in het ED van donderdag via de digitale krant.

poll

4D-cinema zou voor mij een reden zijn om vaker naar de bioscoop te gaan

4D-cinema zou voor mij een reden zijn om vaker naar de bioscoop te gaan

  • Eens (48%)
  • Oneens (52%)
924 stemmen