Volledig scherm
© ANP

Politiebonden: ondoenlijk om app-verbod te handhaven

EINDHOVEN - Scholieren en woon-werkfietsers beboeten die dagelijks in groten getale met de telefoon in de hand op de fiets door het verkeer krioelen? Dat is niet te doen, zeggen politievakbonden ACP en ANPV. Ze uiten daarmee hun twijfels over het bel- en appverbod op de fiets waar minister Melanie Schultz van Haegen van Verkeer aan werkt.

Dat het telefoongedrag veel slachtoffers eist, staat wat hen betreft buiten kijf. Er moet dus 'iets' aan gebeuren, zegt vicevoorzitter Hans Schoones van de ANPV. "Maar kijk eens bij een willekeurige school. Met honderden komen ze van dat terrein af. Hoeveel van hen hebben een telefoon in de hand? Mijn eerste gedachte was 'hoe ga je dat in godsnaam handhaven?'."

Boa's
Dat wordt inderdaad een probleem, beaamt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp. "Maar dat wil niet zeggen dat je er niets aan moet doen. Het gaat wel over verkeersveiligheid. Een dilemma. Want de politie heeft al veel te veel werk." Wellicht kunnen boa’s bij gemeenten de taak op zich nemen. Al voorziet Van de Kamp dan een bijkomend probleem: niet alle gemeenten hebben boa’s in dienst. Preventieve campagnes op scholen kunnen helpen, denkt Van de Kamp. En ouders moeten volgens Schoones hun kinderen opvoeden wat betreft belgedrag in het verkeer.

Uitwerking
Gevraagd naar hoe het verbod gehandhaafd moet worden, laat het ministerie van Verkeer weten dat het nog maar een 'voornemen voor een wet' is. "Het moet allemaal nog worden uitgewerkt", aldus een woordvoerster. De Nationale Politie wilde nog niet reageren omdat ze zich er nog over buigt.

  1. Werkstraf en boete voor Eindhovenaar die door rood reed en ongeluk veroorzaakte

    Werkstraf en boete voor Eindhovenaar die door rood reed en ongeluk veroorzaakte

    DEN BOSCH - De 22-jarige Coen H. uit Eindhoven is door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot een werkstraf van 40 uur, een voorwaardelijke rijontzegging van 6 maanden en een geldboete van 750 euro. Hij reed op zondag 3 april door een rood verkeerslicht op de kruising van de Karel de Grotelaan en de Kasteellaan in Eindhoven, verwondde een motorrijder die van links tegen zijn wagen knalde, en reed vervolgens door. 

poll

Het afsluiten van de Vestdijk komt de binnenstad van Eindhoven ten goede

Het afsluiten van de Vestdijk komt de binnenstad van Eindhoven ten goede

  • Eens (27%)
  • Oneens (73%)
2693 stemmen