Volledig scherm

Terugblik op oude voorpagina, verkeersramp in de mist in 1972

EINDHOVEN - Meer dan 100 jaar ED. Meer dan 30.000 unieke voorpagina’s. Branden, rampen en bekende vermissingen. Maar ook advertenties van theaterstukken voor 25 cent. In ED Toen blikken we een keer per week terug op een bijzondere voorpagina uit het verleden.

We blikken iedere vrijdag terug op de voorgaande week in het verleden.

Voorpagina 26 augustus 1972
De grootste verkeersramp die Nederland ooit heeft gekend stond op de voorpagina van het ED op 26 augustus 1972. Overvallen door een muur van mist, ontstond er op 25 augustus 1972 een kettingbotsing op de A16 tussen Breda en Rotterdam. Dertien mensen stierven een roemloze dood. Op hetzelfde traject gebeurde later nog een groot ongeluk, die van 1972 wordt daarom vaak de 'Vergeten Ramp' genoemd. De beelden van die dag waren erg heftig en de voorpagina zorgde voor een grote shock.

En nog meer
En nog meer in de week van 26 augustus in het verleden: In Tilburg wordt de elfjarige Marietje Kessels vermoord in 1900, later vooral bekend van het zelfverdedigingsproject 'Marietje Kessels'. In 1911 wordt De Mona Lisa op klaarlichte dag gestolen uit het Louvre in Parijs. In België treffen de Britse en Duitse troepen elkaar voor het eerst tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1914. Een vliegtuigongeluk in zee bij Bergen (Noord-Holland) met 21 doden tot gevolg in 1954. De honden Belka en Strelka keren als eerste dieren levend terug van een ruimtereis in 1960. De 24-jarige Peter Fechter wordt bij een vluchtpoging naar het westen doodgeschoten in 1961, het is de eerste dode bij de Berlijnse Muur. In Amsterdam steekt een 16-jarige skinhead in 1983 de 15-jarige Kerwin Duinmeijer neer. Kerwin wordt niet meegenomen door een taxi, wat later een bekend nummer oplevert van Frank Boeijen. In het Oostenrijkse Strasshof an der Nordbahn ontsnapt Natascha Kampusch in 2006 na acht jaar gevangenschap aan haar ontvoerder Wolfgang Přiklopil. Op de luchthaven van Madrid komen 154 mensen om het leven bij een vliegtuigcrash van Spanair-vlucht JK 5022 in 2008; 18 mensen raken gewond.

Volledig scherm
  1. Hema in Asten op de vingers getikt na verstrekken bewakingsbeelden aan wraakvader Mario Haazen

    Hema in Asten op de vingers getikt na verstrekken be­wa­kings­beel­den aan wraakvader Mario Haazen

    ASTEN - De Hema in Asten is zijn boekje te buiten gegaan door bewakingsbeelden te verstrekken aan wraakvader Mario Haazen. De landelijke Hema-organisatie concludeert dat na intern onderzoek. "We nemen de privacy van onze klanten heel serieus. De Hema behandelt privacygevoelige informatie in strikte overeenstemming met de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Dit incident is niet in lijn met ons beleid", zegt een woordvoerster van het bedrijf.

poll

Voor een 'sorry' van de overheid voor Q-koortsslachtoffers is het nu te laat

Voor een 'sorry' van de overheid voor Q-koortsslachtoffers is het nu te laat

  • Eens (69%)
  • Oneens (31%)
521 stemmen